ενδείξεις - αντενδείξεις

πρός τό δεῖν οὕτωΠροηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε
Ιατρική και δημόσια υγεία μπροστά στο τέλος της αυτοκρατορίας - Howard Waitzkin / Επιστημονική επιμέλεια- Πρόλογος: Αλέξης Μπένος

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021 0 comments

 

  Ιατρική και δημόσια υγεία μπροστά στο τέλος της αυτοκρατορίας - Howard Waitzkin
  • Thumbnail
  • Ανάπτυγμα
  • Μετάφραση: Δημοσθένης Παπαδάτος - Αναγνωστόπουλος
  • Επιστημονική επιμέλεια: Αλέξης Μπένος
  • Έκδοση: Angelus Novus, 2020
  • Σελίδες: 336
  • Μέγεθος: 16,5 x 24
  • ISBN: 978-618-5366-19-3
  • Τιμή: 19,50 ευρώ

  Ιατρική και δημόσια υγεία μπροστά στο τέλος της αυτοκρατορίας

  Επιστημονική επιμέλεια- Πρόλογος: Αλέξης Μπένος 

  Εξώφυλλο: Κυριακή Μαυρογεώργη

  «Οι κοινωνικές συνθήκες που παράγουν ασθένειες και θνησιμότητα σε μεγάλο βαθμό ξεχνιούνται, για να ανακαλυφθούν εκ νέου από κάθε επόμενη γενιά. Στις μέρες μας, όταν τα νοσογόνα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος και των χώρων εργασίας απειλούν την επιβίωση της ανθρωπότητας και άλλων μορφών ζωής, είναι λογικό τα προβλήματα αυτά να συγκεντρώνουν την προσοχή μας. Υπάρχει, όμως, μια μακρά ιστορία έρευνας και ανάλυσης των σχέσεων μεταξύ των πολιτικοοικονομικών συστημάτων, των κοινωνικών προσδιοριστών της υγείας των πληθυσμών, η οποία παραμελήθηκε, παρά τη συνάφειά της με τη σημερινή μας κατάσταση».

  Λαμπρός διανοητής της ιατρικής αλλά και ακαταπόνητος λειτουργός της δημόσιας υγείας, ο Howard Waitzkin καταθέτει στο βιβλίο μια περιεκτική επισκόπηση της πολιτικής οικονομίας της υγείας, καθώς και των συνεπειών που επιφέρουν στον κοινωνικό σχηματισμό η αντιμετώπιση της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας ως εμπορευμάτων και η επικράτηση του βιοϊατρικού επιχειρηματικού συμπλέγματος, η κερδοφορία του οποίου στηρίζεται στην αναπαραγωγή της εξάρτησης από το φάρμακο-«μαγική σφαίρα».

  Το δίλημμα προαγωγή της υγείας του πληθυσμού και προληπτική προφύλαξή της ή έγκυρη διάγνωση της αρρώστιας του ατόμου και αποτελεσματική θεραπεία της αναδιατυπώνεται από τα ιπποκρατικά κείμενα μέχρι σήμερα, που πολιτικές και οικονομικές επιλογές, η επιστημονική έρευνα, καθώς και η εκπαίδευση, ιδιαίτερα των επαγγελματιών υγείας, αναπαράγουν την αποκλειστική προσέγγιση της υγείας σε ατομικό επίπεδο.

  Υπάρχει εναλλακτική; Ο Waitzkin, πατώντας στο εύφορο έδαφος της βαθιάς μελέτης του στη σχολή της κοινωνικής ιατρικής της Λατινικής Αμερικής και στην ιδιαίτερα πλούσια εμπειρία της, απαντά θετικά στο ερώτημα μέσα από μια συνθετική διαδικασία μεταξύ κοινωνικού ακτιβισμού και επιστημονικής έρευνας, καθώς και ενός παραγωγικού διαλόγου μεταξύ ιατρικής και κοινωνικής επιστήμης.

  Αυτή ακριβώς η διεπιστημονική και συνθετική προσέγγιση, σε συνδυασμό με τη σοφία του συγγραφέα του, κάνουν το παρόν βιβλίο ιδιαίτερα ενδιαφέρον τόσο για επαγγελματίες υγείας όσο και για το ευρύ κοινό.

  Στο βιβλίο περιλαμβάνεται σημείωμα του συγγραφέα για την ελληνική έκδοση 

  Ο Χάουαρντ Γουέιτζκιν [Howard Waitzkin] είναι διακεκριμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Νιου Μέξικο. Ασκεί επίσης την ιατρική ως γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο αγροτικό Νιου Μέξικο, υπηρετώντας με συνέπεια τόσο την ιατρική ως εφαρμογή της επιστημονικής έρευνας όσο και την πολιτική και κοινωνική υπευθυνότητα του λειτουργού δημόσιας υγείας. Το έργο του εστιάζει ευρύτερα στις κοινωνικές συνθήκες που οδηγούν στην ασθένεια, την άσκοπη οδύνη και τον πρόωρο θάνατο.

  Κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του The Second SicknessContradictions of Capitalist Health Care [Hδεύτερη ασθένεια: Αντιφάσεις της φροντίδας υγείας στον καπιταλισμό]· The Politics of MedicalEncountersHow Patients and Doctors Deal With Social Problems [Η πολιτική των Ιατρικών συναντήσεων: Πώς αντιμετωπίζουν τα κοινωνικά προβλήματα ασθενείς και γιατροί]· και At the Front Lines of MedicineHow the Health Care System Alienates Doctors and Mistreats Patients …And What We Can Do About It [Στην Πρώτη Γραμμή της Ιατρικής: Πώς το σύστημα υγείας αλλοτριώνει τους γιατρούς και κακομεταχειρίζεται τους ασθενείς …Και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς γι’ αυτό].

  Ετικέτες: