ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Tο βρώμικο παρελθόν της Pfizer - (έχουν θεοποιήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις παρουσιάζουν στα ελληνικά ΜΜΕ σαν στρατιές αγγέλων)

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020 0 comments

 


Του Διονύση Παπαδόπουλου

 

Eπειδή βλέπω ότι έχουν θεοποιήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις παρουσιάζουν στα ελληνικά ΜΜΕ σαν στρατιές αγγέλων και επειδή δεν μιλά κανείς εδλω για ότι ο κόσμος το 'χει τούμπανο και 'μεις κρυφό καμάρι, να λοιπόν τι δεν μας λένε για την Pfizer.
 
Για ότι θα διαβάσετε παρακάτω δεν έχει ζητήσει μέχρι τώρα ούτε μια συγγνώμη.. 
 
 
10 Nοεμβρίου 2020
 

Οι υποψήφιοι εμβολίων εμφανίστηκαν λίγες μόνο εβδομάδες αφότου οι επιστήμονες εντόπισαν το SARS-CoV-2 και αποκωδικοποίησαν τον γενετικό κώδικα.Τα πανεπιστήμια και η Big Pharma δημιούργησαν ομάδες για την ανάπτυξη εμβολίου σε σύντομο χρονικό διάστημα.Και ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο υπάρχει ανησυχία για το ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό.

Οσα περισσότερο γνωρίζουμε για την Big Pharma στον αγώνα για εμβόλιο,τόσο περισσότερο αυξάνεται η δημόσια δυσπιστία.Αυτό που καταλήγει να είναι μια ασυμβίβαστη κατάσταση,ειναι οτι το ιατρικό και επιστημονικό καθήκον της ανάπτυξης ενός εμβολίου COVID-19 δεν είναι το μόνο κρίσιμο συστατικό για μια επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού,ένα εμβόλιο είναι αποτελεσματικό μόνο όταν οι άνθρωποι συμφωνούν να εμβολιαστούν και όταν ο πρώτος δρομέας αποδειχθεί ότι είναι η Pfizer πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες ερωτήσεις.

Πρώτον,θα πρέπει να δηλωθεί ότι δεν είμαι αντιθετος στον εμβολιασμό,γνωρίζω επίσης ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές και ότι είναι απαραίτητο ένα εμβόλιο,ωστόσο στον αγώνα για να το βρούμε ένα δεν πρέπει να δεχόμαστε κανένα  ειδικά ένα που προέρχεται από την Pfizer.Σε αυτόν τον αγώνα για την κυκλοφορία ενός εμβολίου Covid 19 στην αγορά,εχουν αφαιρεθεί πολλοί από τους ελέγχους που σχετίζονται με τη διάθεση νέων φαρμάκων στην αγορά.
Εάν η κυβέρνηση πρέπει να εμπιστευτεί την Pfizer να εμβολιάσει τον λαό,είναι δίκαιο να διερευνήσουμε την ιστορία της ασφάλειας και της ηθικής της.

Η Pfizer είναι μια εταιρεία της Big Pharma με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Είναι γνωστή για τα προϊόντα της όπως τα Advil, Viagra,Xanax και Zoloft.
Ηταν η δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία σε έσοδα το 2020.
Αλλά ο γίγαντας της ιατρικής βιομηχανίας εχει μια ιστορία νομικών προβλημάτων και σκανδάλων.
Αυτό περιλαμβάνει κατηγορίες απάτης στο μάρκετινγκ και μη εγκεκριμένες κλινικές δοκιμές.

Η Pfizer έγινε μια από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο εν μέρει εξ αγοράζοντας τους ανταγωνιστές της.
Τα τελευταία δεκάδες χρόνια,πραγματοποίησε τρεις μεγάλες εξαγορές:την Warner-Lambert το 2000,την Pharmacia το 2003 και την Wyeth το 2009. Στη συνέχεια,το 2015,ανακοίνωσε συμφωνία 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων για συγχώνευση με την Allergan και μετεγκατάσταση της έδρας της στην Ιρλανδία για να αποφύγει τους φόρους των ΗΠΑ,αλλά στη συνέχεια εγκαταλειψε το σχέδιό της.

Η εξαγορά,η οποία θα είχε δημιουργήσει τον μεγαλύτερο «φαρμακοποιό» στον κόσμο οταν μετατοπίζει την έδρα της στην Ιρλανδία θα ήταν επίσης το μεγαλύτερο παράδειγμα μιας αμερικανικής εταιρείας που επανενσωματώθηκε στο εξωτερικό για να μειώσει τους φόρους της.Αυτό δημιούργησε μια πολιτική αντίδραση από όλα τα κόμματα.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εκείνη τη στιγμή ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε μια τέτοια συμφωνία  μη πατριωτική.

Η πρόεδρος της δημοκρατικής προεδρίας Χίλαρι Κλίντον δεσμεύτηκε να προτείνει μέτρα για την αποτροπή τέτοιων συμφωνιών.Η συγχώνευση ηταν κατακριτέα επίσης από τον αντίπαλό της Γερουσιαστή Bernie Sanders καθώς και από τον Ρεπουμπλικανικό προεδρικό υποψήφιο Donald Trump.

«Το γεγονός ότι η Pfizer αφήνει τη χώρα μας με μια τεράστια απώλεια θέσεων εργασίας είναι αηδιαστικό», δήλωσε τότε ο Τραμπ..

Δεν ήταν άμεσα γνωστό πόσες θέσεις εργασίας χαθηκαν ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης.

Πολλοί άνθρωποι θα πουν οτι αυτό αντανακλά έναν καπιταλιστικό κόσμο του «dog eat dog».
Η Pfizer κάνει ακριβώς αυτό που κάνει και ή Big Pharma ,εξαγοράζοντας τον ανταγωνισμό ενώ προσπαθει να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της.Αν συνέβαινε μόνο αυτό,όλοι θα μπορούσαμε να καταπιούμε αμάσητο το χάπι, καταλαβαίνοντας ότι τα μεγάλα σκυλιά κερδίζουν αγώνες και πρέπει να πάρουμε το φάρμακό μας σαν καλά μικρά παιδιά ωστόσο,υπάρχουν πολλά περισσότερα για την ιστορία της Pfizer και από εκεί αρχίζει να εξασθενεί η εμπιστοσύνη μας.

Η Pfizer έχει αναπτυχθεί επίσης μέσω του επιθετικού μάρκετινγκ - μια πρακτική που πρωτοστάτησε τη δεκαετία του 1950 αγοράζοντας πρωτοφανή διαφημιστικά spreads σε ιατρικά περιοδικά.Το 2009 η εταιρεία έπρεπε να πληρώσει ρεκόρ 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να διευθετήσει τις ομοσπονδιακές κατηγορίες οταν μία από τις θυγατρικές της είχε διακινήσει παράνομα ένα παυσίπονο που ονομάζεται Bextra.Μαζί με το αμφισβητήσιμο μάρκετινγκ,βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων σχετικά με τις τιμές της συμπεριλαμβανομένης μιας υπόθεσης καθορισμού τιμών που ξεκίνησε το 1958.

Στον τομέα της ασφάλειας των προϊόντων,το μεγαλύτερο σκάνδαλο της αφορούσε ελαττωματικές καρδιακές βαλβίδες που πουλήθηκαν από τη θυγατρική της τη Shiley,η οποία οδήγησε στο θάνατο περισσότερο από 100 ατομα. 
Κατά τη διερεύνηση του θέματος,ήρθαν πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι η εταιρεία είχε σκόπιμα παραπλανήσει τις ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τους κινδύνους.Η Pfizer κληρονόμησε επίσης και άλλες νομικές διαμάχες μέσω των μεγάλων εξαγορών της,συμπεριλαμβανομένης μιας αγωγής για το φάρμακο Rezulin για το διαβήτη της Warner-Lambert,μια μεγάλη διευθέτηση για την απόρριψη χημικών αποβλήτων από τη Pharmacia και χιλιάδες αγωγές που άσκησαν οι χρήστες των φαρμάκων διατροφής του Wyeth.

Επίσης,στη λίστα των σκανδάλων της Pfizer υπάρχει μια διευθέτηση δωροδοκίας του 2012,μαζική φοροαποφυγή και αγωγές που ισχυρίζονται ότι κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας μηνιγγίτιδας στη Νιγηρία στη δεκαετία του 1990 η εταιρεία δοκίμασε ένα νέο επικίνδυνο φάρμακο σε παιδιά χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους.

Για τρία χρόνια,οι υπάλληλοι της Pfizer Italy παρείχαν δωρεάν κινητά τηλέφωνα,φωτοαντιγραφικά μηχανήματα, εκτυπωτές και τηλεοράσεις σε γιατρούς, διοργάνωσαν διακοπές (όπως «Σαββατοκύριακο στην Καλλίπολη», «Σαββατοκύριακο με σύντροφο» και «Σαββατοκύριακο στη Ρώμη») και ακόμη και πραγματοποίησαν άμεσες πληρωμές σε μετρητά (με το πρόσχημα των διδάκτρων) σε αντάλλαγμα για υποσχέσεις των γιατρών να συστήσουν ή να συνταγογραφήσουν τα προϊόντα της.

Πρόσφατα,η έδρα του φαρμακευτικού γίγαντα της Νέας Υόρκης συμφώνησε να καταβάλει συνολικά 60,2 εκατομμύρια δολάρια σε κυρώσεις για τον διακανονισμό τεκμηριωμένων κατηγοριών δωροδοκίας.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) δηλώνει ότι οι υπάλληλοι της Pfizer Italy ξεπέρασαν τα εσκαμένα  οταν «εκλεισαν» με ψεύτικες αποδείξεις τα έξοδα με «παραπλανητικές» ετικέτες όπως «Επαγγελματική Κατάρτιση» και «Διαφήμιση σε Επιστημονικά Περιοδικά».

Η ποινή είναι περίπου το μισό τοις εκατό των ετήσιων κερδών της εταιρείας που υπερβαίνει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από παγκόσμιες πωλήσεις 67,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με εναρξη το 2011.

Η Ιταλία δεν ήταν η μόνη χώρα όπου η Pfizer κατηγορήθηκε για δωροδοκία γιατρών και τοπικών αξιωματούχων.

«έκανε σύντομες περικοπές για να ενισχύσει τις δραστηριότητές της σε πολλές χώρες της Ευρασίας,δωροδοκώντας κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Βουλγαρία,την Κροατία,το Καζακστάν και τη Ρωσία με εκατομμύρια δολάρια», λέει η Mythili Raman,κύρια αναπληρωτής βοηθός γενικός εισαγγελέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
 
«Η Pfizer HCP παραδέχτηκε ότι μεταξύ 1997 και 2006,πλήρωσε περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες κυβερνητικων αξιωματούχων σ αυτες τις χώρες σημειώνει ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο δικαιοσύνης.Παραδέχτηκε επίσης ότι κέρδισε περισσότερα από 7 εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη ως αποτέλεσμα των δωροδοκιών.

Η Amy Schulman,εκτελεστική αντιπρόεδρος και γενικός σύμβουλος για την Pfizer,δήλωσε:

«Οι  ενέργειες που οδήγησαν σε αυτό το ψήφισμα ήταν απογοητευτικές,αλλά η ταχύτητα με την οποία η Pfizer αποκάλυψε και αντιμετώπισε οικειοθελώς τις κυρώσεις αντικατοπτρίζει την πραγματική μας κουλτούρα και την πραγματική αξία που αποδίδουμε στην ακεραιότητα και τήρηση των δεσμεύσεων. "

Οι ανακριτές ανακοίνωσαν λεπτομερείς κατηγορίες για συνολικά οκτώ χώρες: Βουλγαρία, Κίνα, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Ιταλία, Καζακστάν, Ρωσία και Σερβία .

Για παράδειγμα για σχεδόν έξι χρόνια η Pharmacia Croatia πραγματοποίησε μηνιαίες πληρωμές περίπου 1.200 $ το μήνα στον αυστριακό προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό ενός Κροάτη γιατρού.

Το 2003,η Pfizer αγόρασε τη Pharmacia Croatia,αλλά επέτρεψε τη συνέχιση των πληρωμών για τρεις μήνες.

Στη Ρωσία, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως το 2005, η Pfizer Russia είχε μια ειδική πρωτοβουλία πωλήσεων που ονομάζεται «Πρόγραμμα Νοσοκομείων», σύμφωνα με την οποία οι υπάλληλοι είχαν τη δυνατότητα να πληρώνουν στα νοσοκομεία το 5% της αξίας ορισμένων προϊόντων της.Μερικά από αυτά τα χρήματα καταβλήθηκαν σε μετρητά σε μεμονωμένους Ρώσους γιατρούς «για να ανταμείψουν προηγούμενες αγορές και συνταγές αλλα και να προκαλέσουν και μελλοντικές των προϊόντων της».

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δωροδοκήθηκαν επίσης.
 
Στις 19 Νοεμβρίου 2003,ένας υπάλληλος της Pfizer Russia έστειλε ένα τιμολόγιο ζητώντας «πληρωμή για το (κίνητρο) ταξίδι του πρώτου αναπληρωτή υπουργού Υγείας για τη πρόσθεση ενός προϊόντος της Pfizer στη λίστα φαρμάκων που επιδοτούνται από το κράτος. "

Σε ένα άλλο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 27 Ιουνίου 2005, ένας υπάλληλος της σημείωσε ότι ένας κυβερνητικός γιατρός «θα έπρεπε να αναλάβει το καθήκον να αυξήσει το ποσό των αγορών σε 100 χιλιάδες δολάρια  ως «υποχρέωση» σε αντάλλαγμα για ταξίδι του σε συνέδριο στις Κάτω Χώρες ή στη Γερμανία.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι ανάγκασαν την Pfizer να πληρώσει πολύ υψηλότερα πρόστιμα στο παρελθόν,με βάση τη ζημια που εκτιμήθηκε σε κάθε περίπτωση (συνήθως πολλαπλάσιο των ζημιών).
 
Για παράδειγμα,το 2009,πλήρωσε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τους ισχυρισμούς για ποινική και αστική ευθύνη που προκύπτουν από την παράνομη προώθηση του Bextra,ενός αντιφλεγμονώδους φαρμάκου.

Η ρυθμιστική αρχή του ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου πιέζει να καταστήσει εφικτό το πρόστιμο 90 εκατομμυρίων £ για την Pfizer και τη Flynn Pharma  λόγω της αύξησης των τιμών για ένα φάρμακο επιληψίας.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2015,όταν η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) κατηγόρησε  τις δύο εταιρείες ότι αύξησαν δραματικά την τιμή του νατρίου φαινυτοΐνης,ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της επιληψίας για δεκαετίες,το οποίο τότε κατασκευάστηκε από την Pfizer και πωλείται στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Flynn.

Μια  έκθεση  στους  Financial Times αναφέρει ότι η CMA υποστηρίζει ότι ένα δικαστήριο προσφυγών υπέπεσε σε νομική πλάνη όταν υποστήριξε την έφεση των εταιρειών κατά του προστίμου το οποίο  επιβλήθηκε το 2016 και απαίτησε αποζημίωση 84,2 εκατομμύρια £ για την Pfizer και 5,2 εκατομμύρια £ για τη Flynn.

Η Pfizer πούλησε αρχικά το φάρμακο ως Epanutin και - σύμφωνα με το CMA - το Natural Health Science (Eθνικό Σύστημα Υγείας) ξόδεψε περίπου 2,3 εκατομμύρια λίρες το χρόνο για το φάρμακο πριν πουλήσει τα δικαιώματα διανομής στο Ηνωμένο Βασίλειο στην Flynn το 2012.Εκτιμάται ότι περίπου 50.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο βασίζονται στη φαινυτοΐνη για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων.

Η Flynn αφαίρεσε την σήμανση στο προϊόν και αύξησε την τιμή έως και 2.600%, λέει η CMA,και ως αποτέλεσμα το ποσό που χρεώθηκε το NHS για 100mg πακέτα του φαρμάκου αυξήθηκε από 2,83 £ σε 67,50 £, προτού μειωθεί σε 54,00 £ από τον Μάιο του 2014.

Το 2013,το συνολικό κόστος του φαρμακου για το NHS αυξήθηκε στα 50 εκατομμύρια λίρες,σύμφωνα με τις αρχες, η οποία υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις προέκυψαν από μια μονοπωλιακή θέση που είχε καταχραστεί.

Τη στιγμή που διατυπώθηκε η καταγγελία η Pfizer υποστήριξε ότι η τιμή του φαρμάκου είχε οριστεί σε κερδοφόρο επίπεδο προκειμένου να εξασφαλιστεί μια σταθερή προσφορά,ενώ η Flynn ανέφερε ότι η τιμή που χρεώνει ήταν σύμφωνη με τα ανταγωνιστικά φάρμακα.

«Οταν η Flynn κυκλοφόρησε το προϊόν της,η εταιρεία όρισε μια τιμή που κυμαινόταν μεταξύ 25 και 40% χαμηλότερη από την τιμή του ισοδύναμου φαρμάκου από άλλο προμηθευτή στο NHS που είχε από καιρό ρυθμιστεί και φαίνεται να είναι αποδεκτό από το Υπουργείο Υγείας ," δηλωσε η εταιρεία..

Σύμφωνα με τα δικαστήρια,η CMA υποστηρίζει ότι «εάν οι φαρμακευτικές εταιρείες δικαιούνται να χρεώνουν άδικα υψηλές τιμές σε περιστάσεις όπως αυτές της υπόθεσης,αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στους πόρους των ομάδων φροντίδας των ασθενών».

Στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών,συμπεριλαμβανομένης της Pfizer,έχουν προηγουμένως επιμείνει ότι δεν κάνουν αιχμές στην ταχεία ανάπτυξη πιθανών εμβολίων.Είπαν ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχει χαλαρώσει τις απαιτήσεις της για να αποδείξει ότι τα εμβόλια της είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
Ενώ το εμβόλιο μπορεί να είναι ασφαλές,τα στελέχη της έχουν πει ότι είναι «κατανοητό» το κοινό να ανησυχεί, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εργαστούν για να αποκτήσουν αυτήν την εμπιστοσύνη.

Ο Albert Bourla  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer είπε ότι η εταιρεία «δεν θα υποβάλει ποτέ» κανένα εμβόλιο για έγκριση πριν «πιστεύουμε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό».

«Η τρίτη φάση της μελέτης μας θα είναι η μόνη που θα μας επιτρέψει να πούμε εάν έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.Εάν δεν έχουμε αποτελέσματα από τη φάση της τρίτης μελέτης,δεν θα το κανουμε αυτό.

Η μακρά ιστορία της Pfizer ομως δεν "μάς ψήνει" με τα λόγια της.

Ο Philip Mattera από την Εταιρική Έρευνα δίνει ένα εκτεταμένο φύλλο της ιστορίας της Pfizer ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας του 1980,οργανώσεις προστασίας,όπως η Public Citizen Health Research Group, κατηγόρησαν ότι το ευρέως συνταγογραφημένο φάρμακο αρθρίτιδας της Pfizer τό Feldene δημιούργησε υψηλό κίνδυνο γαστρεντερικής αιμορραγίας στους ηλικιωμένους,αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση,παρά τις αναφορές για θανάτους,αρνήθηκε να θέσει περιορισμούς στο φάρμακο.Ενα άρθρο του Ιουνίου 1986 στο The Progressive about Feldene είχε τίτλο ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εξέφρασε μεγαλύτερη ανησυχία για  αναφορές  δεκάδων θανάτων που συνδέονται με καρδιακές βαλβίδες από το τμήμα Shiley της Pfizer.Το 1986 καθώς ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 125, η Pfizer βελτίωσε την παραγωγή όλων των μοντέλων των βαλβίδων.

Ωστόσο,ώς εκείνο το σημείο εμφυτεύτηκαν σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους,οι οποίοι ανησυχούσαν ότι οι συσκευές θα μπορούσαν να σπάσουν και να αποτύχουν ανά πάσα στιγμή με συνέπεια τόν θανατό τους.


Το 1991 μια ειδική ομάδα της FDA κατήγγειλε ότι η Shiley είχε αποκρύψει πληροφορίες σχετικά με προβλήματα ασφάλειας από τις ρυθμιστικές αρχές προκειμένου να λάβει την αρχική έγκριση για τις βαλβίδες της και ότι η εταιρεία συνέχισε να κρατά το FDA στο σκοτάδι.Μια έρευνα της 7ης Νοεμβρίου 1991 στο  Wall Street Journal  ισχυρίστηκε ότι η Shiley είχε πλαστά παραποιήσει τα αρχεία κατασκευής σχετικά με τίς αποτυχίες των βαλβίδων.

Αντιμέτωποι με αυτό το αυξανόμενο σκάνδαλο,η Pfizer  ανακοίνωσε  ότι θα δαπανήσει έως και 205 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τις δεκάδες χιλιάδες αγωγές που είχαν κατατεθεί εναντίον της.Παρόλα αυτά,η Pfizer αντιστάθηκε στη  συμμόρφωση με μια εντολή της FDA και ειδοποίησε τους ασθενείς για νέα ευρήματα ότι υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος θανατηφόρων κρουσμάτων σε εκείνους που είχαν εγκαταστήσει τη βαλβίδα πριν από την ηλικία των 50 ετών.Το 1994 η εταιρεία  συμφώνησε  να πληρώσει 10,75 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί ότι είπε ψέματα στους ρυθμιστές για να πάρει έγκριση για τις βαλβίδες. Συμφώνησε επίσης να πληρώσει 9 εκατομμύρια δολάρια για την παρακολούθηση ασθενών με τις ελατωματικές βαλβίδες στα νοσοκομεία Veterans Administration ή για την αφαίρεση της συσκευής.

Το 2004,η Pfizer  ανακοίνωσε  ότι είχε φτάσει σε μια συμφωνία αποζημίωσης 60 εκατομμυρίων δολαρίων για μια αγωγή απο τους χρήστες του Rezulin,ένα φάρμακο για το διαβήτη που αναπτύχθηκε από την Warner-Lambert, το οποίο το είχε αποσύρει από την αγορά λίγο πριν εξαγοραστεί η εταιρεία από την Pfizer το 2000.
 
Η απόσυρση πραγματοποιήθηκε μετά αφού αρκετοί ασθενείς πέθαναν από οξεία ηπατική ανεπάρκεια που φέρεται να προκαλείται από το φάρμακο.

Το 2004,μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με τις επικίνδυνες παρενέργειες του παυσίπονου της Merck Vioxx η Pfizer συμφώνησε  να αναστείλει την τηλεοπτική διαφήμιση για ένα σχετικό φάρμακο που ονομάζεται Celebrex.

Το επόμενο έτος,παραδέχτηκε  ότι μια κλινική δοκιμή του 1999 διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς που έλαβαν Celebrex είχαν πολύ αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Το 2005 απέσυρε  ένα άλλο παυσίπονο,το Bextra, από την αγορά,αφού η FDA  προειδοποίησε για τους καρδιαγγειακούς και γαστρεντερικούς κινδύνους του φαρμάκου.Το 2008 η Pfizer  ανακοίνωσε  ότι πλήρωσε 894 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τις αγωγές που είχαν κατατεθεί σε σχέση με τα Bextra και Celebrex.

Με την εξαγορά της Wyeth (πρώην American Home Products) τον Οκτώβριο του 2009,η Pfizer αντιμετώπισε ένα νέο σύνολο νομικών προβλημάτων.Η περίληψη των νομικών διαδικασιών στην τελευταία ετήσια οικονομική έκθεση της Wyeth  πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας ειναι 14 σελίδες.
 
Οι περισσότερες από τις αγωγές που συζητήθηκαν ήταν περιπτώσεις ευθύνης λόγω προϊόντων που περιλαμβάνουν ορμονοθεραπεία,παιδικά εμβόλια,το αντικαταθλιπτικό Effexor,το αντισυλληπτικό Norplant και,το πιο σημαντικό,το φάρμακο συνδυασμένης δίαιτας γνωστό ως fen-phen,το οποίο είχε αποσυρθεί από την αγορά μετά από αναφορές ότι η χρήση του συνδέθηκε με πιθανώς θανατηφόρα βλάβη της καρδιακής βαλβίδας.
Αυτά τα ευρήματα εξαπέλυσαν ένα κύμα δεκάδων χιλιάδων αγωγών εναντίον της εταιρείας.

Η Pfizer βρίσκεται στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων σχετικά και με τις τιμές της για περισσότερα από 50 χρόνια.

Το 1958 ήταν μια από τις έξι εταιρείες φαρμάκων που κατηγορήθηκαν  από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου για καθορισμό τιμών στα αντιβιοτικά.Η εταιρεία κατηγορήθηκε επίσης ότι έκανε ψευδείς δηλώσεις στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ για να αποκτήσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την τετρακυκλίνη.

Το 1961 το Τμήμα Δικαιοσύνης υπέβαλε  ποινικές αντιμονοπωλιακές κατηγορίες εναντίον των Pfizer,American Cyanamid και  Bristol-Myers και ανώτατων στελεχών των τριών εταιρειών.Δύο χρόνια αργότερα,ή ομοσπονδιακή επιτροπή εμπορίου έκρινε ότι οι έξι εταιρείες που αναφέρονται στην καταγγελία του το 1958 είχαν πράγματι συνωμοτήσει να καθορίσουν τις τιμές στην τετρακυκλίνη.

Το 1964 διέταξε  τις έξι εταιρείες να επαναφέρουν τις τιμές τους και είπε στην Pfizer να χορηγήσει άδεια παραγωγής τετρακυκλίνης σε οποιαδήποτε εταιρεία που υπέβαλε αίτηση.

Το 1967 έκρινε τίς  Pfizer,American Cyanamid και Bristol-Myers ένοχες για συνωμοσία για τον έλεγχο της παραγωγής και της διανομής του περιορισμού του εμπορίου,και συνωμοσία για μονοπώλιο.Στις εταιρείες  επιβλήθηκε πρόστιμο το μέγιστο των 150.000 $, αλλά η πληρωμή καθυστέρησε ενώ άσκησαν έφεση.

Το 1970 ένα ομοσπονδιακό εφετείο διέταξε  την υπόθεση να αποσταλεί στο περιφερειακό δικαστήριο.

Τρία χρόνια αργότερα,ένας άλλος ομοσπονδιακός δικαστής,χωρίς συνεδρίαση κριτικής επιτροπής,απέρριψε  τις κατηγορίες.Εν τω μεταξύ,η Pfizer και άλλες εταιρείες συμφώνησαν να πληρώσουν περίπου 136 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσουν μια υπόθεση αγωγής και άλλες αστικές αγωγές που είχαν ασκηθεί για λογαριασμό καταναλωτών και κρατικών και τοπικών κυβερνήσεων Αργότερα οι τελικές ποινές  έφθασαν το ποσό σε περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια.

Η Pfizer,μαζί με τις άλλες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες αργότερα βρέθηκαν αντιμέτωπες σε μια σειρά αγωγών που ασκήθηκαν από γενικούς εισαγγελείς και άλλους θεσμούς για τις πρακτικές τιμολόγησης του κλάδου.

Το 1996 ήταν μία από τις 15 μεγάλες εταιρείες που  συμφώνησαν να πληρώσουν περισσότερα από 408 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσουν μια αγωγή κατηγορίας για συνωμοσία για τον καθορισμό τιμών που χρεώνονται σε ανεξάρτητα φαρμακεία.

Το 1999, προκάλεσε κατηγορίες για εγκληματικές αντιμονοπωλιακές πρακτικές,όταν η πρώην μονάδα της Επιστημονικής Ομάδας Τροφίμων της συμμετείχε σε δύο διεθνείς συνωμοσίες καθορισμού τιμών,μία που αφορούσε ενα συντηρητικό τροφίμων τό ερυθροβορικό νάτριο και το άλλο το βελτιωτικό γεύσης μαλτόλη.
Η Pfizer συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμα συνολικού ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2000,εν μέσω εκτεταμένης κριτικής για την υψηλή τιμή των φαρμάκων για το AIDS προσφέρθηκε να δωρίσει μια διετή προμήθεια του φαρμάκου Diflucan αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής.
 
Ωστόσο,το 2003,μετά την απόκτηση της Pharmacia Corp.,απέσυρε  από το σχέδιο της εταιρείας να χορηγήσει άδεια χρήσης για το AIDS Rescriptor για τη διανομή χαμηλού κόστους σε φτωχές χώρες.

Το 2002 αντιστάθηκε στη συνεργασία με μια έρευνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους των πρακτικών τιμολόγησης της βιομηχανίας,αλλά υποχώρησε μετά αφού ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Henry McKinnell καλέστηκε για ανάκριση.Αργότερα εκείνο το έτος,συμφώνησε να πληρώσει 49 εκατομμύρια δολάρια για να εξοφλήσει μια από τις θυγατρικές της που απάτησε το ομοσπονδιακό πρόγραμμα Medicaid με υπερβολική χρέωση για το Lipitor που μειώνει τη χοληστερόλη.

Το 2003,όταν το Κογκρέσο συζητούσε νομοθεσία για τη νομιμοποίηση της εισαγωγής φτηνών συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τον Καναδά,προσπάθησε να υπονομεύσει την πρακτική λέγοντας σε μεγάλα καναδικά φαρμακεία ότι θα έπρεπε να αρχίσουν να παραγγέλνουν απευθείας από αυτην αντί να διακινούνται απο χονδρεμπόρους.

Αυτό οδήγησε  τη Pfizer σε θέση να διακόψει την προσφορά εάν υποψιαζόταν ότι τα φαρμακεία πωλούσαν στην αγορά των ΗΠΑ.Το επόμενο έτος,ανακοίνωσε  ότι θα άρχιζε να απαιτεί από τους χονδρεμπόρους να αναφέρουν παραγγελίες από μεμονωμένα φαρμακεία.

Το 2016,το Υπουργείο Δικαιοσύνης  ανακοίνωσε  ότι η Pfizer θα πληρώσει 784 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τους ισχυρισμούς ότι η Wyeth υποπληρωνε εκπτώσεις στην Medicaid για δύο από τα φαρμακά της.

Αργότερα το 2016, η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου της επέβαλε πρόστιμο  ύψους 107 εκατομμυρίων δολαρίων για την επιβολή υπερβολικών και άδικων τιμών για ένα φάρμακο επιληψίας.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο,προκάλεσε ένα σκάνδαλο όταν παρακάμπτει τα παραδοσιακά δίκτυα διανομής φαρμάκων και άρχισε να εμπορεύεται τα προϊόντα της (ειδικά το αντιβιοτικό Terramycin) απευθείας σε νοσοκομεία και γιατρούς, κάνοντας μιά άνευ προηγουμένου χρήση εκφραστικών διαφημίσεων στο Journal of the American Medical Association .Ενα εξέχον άρθρο το 1957 κατήγγειλε την εταιρεία για τακτικές,όπως η προβολή διαφημίσεων για τα αντιβιοτικά της,όπου εμφανίστηκαν τα ονόματα των γιατρών που υποτίθεται ότι υποστηρίζουν το προϊόν,αλλά αποδείχτηκαν φανταστικοί.

Το 1991 πλήρωσε  συνολικά 70.000 $ σε 10 πολιτείες για την εξόφληση χρεώσεων σχετικά με παραπλανητική διαφήμιση για το στοματικό διάλυμα Plax.
Το 1996 η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων την διέταξε να σταματήσει να υποβάλλει μη εξουσιοδοτημένες και παραπλανητικές ιατρικές αξιώσεις για το αντικαταθλιπτικό Zoloft.

Το 2000,η FDA προειδοποίησε την Pfizer και τη Pharmacia,συνεργάτες του φαρμάκου αρθρίτιδας Celebrex,ότι οι διαφημίσεις τους ήταν ψευδείς και παραπλανητικές.Δύο χρόνια αργότερα,το FDA  διέταξε την Pfizer να σταματήσει να προβάλλει μια σειρά διαφημίσεων σε περιοδικα γιατί η εταιρεία ελεγε παραπλανητικά ότι το φάρμακο Lipitor μειώνει τη χοληστερόλη και ήταν ασφαλέστερο από τα ανταγωνιστικά προϊόντα.

Το 2003 πλήρωσε  6 εκατομμύρια δολάρια σε 19 πολιτείες που κατηγόρησαν την εταιρεία ότι χρησιμοποίησε παραπλανητικές διαφημίσεις για να προωθήσει το φάρμακο Zithromax για μολύνσεις στα αυτιά των παιδιών.

Το 2004,η θυγατρική Warner-Lambert της Pfizer συμφώνησε  να πληρώσει 430 εκατομμύρια δολάρια για να επιλύσει ποινικές και αστικές χρεώσεις για δωροδοκία γιατρών ωστε να συνταγογραφήσουν το φάρμακο επιληψίας Neurontin σε ασθενείς για τους οποίους το φάρμακο δεν είχε εγκριθεί.Αργότερα αποκαλύφθηκαν έγγραφα που υποδηλώνουν ότι η Pfizer προέβλεπε καθυστερήσεις στη δημοσίευση επιστημονικών μελετών που υπονόμευαν τον ισχυρισμό της για τις άλλες χρήσεις του Neurontin.Το 2010 μια ομοσπονδιακή κριτική επιτροπή διαπίστωσε ότι διέπραξε απάτη στο μάρκετινγκ της Neurontin και ο δικαστής στην υπόθεση διέταξε στη συνέχεια την εταιρεία να καταβάλει αποζημίωση 142 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2007,η Pfizer Pharmacia & Upjohn συμφώνησε να πληρώσει 34,7 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τις ομοσπονδιακές χρεώσεις που σχετίζονται με την παράνομη εμπορία της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης Genotropin.

Το 2009 συμφώνησε να πληρώσει 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την επίλυση ποινικών και αστικών κατηγοριών που σχετίζονται με την ακατάλληλη εμπορία του Bextra και τριών άλλων φαρμάκων.

Το ποσό ήταν ρεκόρ για την αντιμετώπιση της απάτης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Ο John Kopchinski, πρώην εκπρόσωπος πωλήσεων της Pfizer, του οποίου η καταγγελία βοήθησε στην ομοσπονδιακή έρευνα,δήλωσε στους  New York Times : «Ολη η κουλτούρα της Pfizer καθοδηγείται από τις πωλήσεις εάν δεν πουλάτε παράνομα φάρμακα,δεν εισαστε γι αυτην ομαδικός παίχτης."

Ως μέρος του διακανονισμού,η Pfizer έπρεπε να συνάψει  Εταιρική Ακεραιότητα με τον Γενικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών.

Το 2010,η Pfizer παραδέχτηκε ότι κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έξι μηνών το προηγούμενο έτος είχε πληρώσει 20 εκατομμύρια δολάρια σε περίπου 4.500 γιατρούς και άλλους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα για συμβουλευτική ομιλία εκ μέρους της εταιρείας.Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η εταιρεία δημοσιοποίησε τις δαπάνες αυτού του είδους.

Το 2011 συμφώνησε  να πληρώσει 14,5 εκατομμύρια δολάρια για να επιλύσει τις ομοσπονδιακές χρεώσεις γιατι διέθεσε παράνομα στην αγορά το φάρμακο Detrol της ουροδόχου κύστης.

Το 2011 η FDA  είπε στην Pfizer ότι στη ιστοσελίδα «Online Resources»  η αναφορά στο Lipitor περιείχε παραπλανητικές δηλώσεις.

Τον Ιούλιο του 2012,συμφώνησε  να αφαιρέσει τους ισχυρισμούς που σχετίζονται με την υγεία του μαστού και του παχέος εντέρου από τη διαφήμισή της για το Centrum multivitamin ως μέρος μιας συμφωνίας για την επίλυση αγωγής που άσκησε το Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον,κατηγορώντας την ότι οι ισχυρισμοί ήταν αβάσιμοι.

Τον Νοέμβριο του 2012, η Pfizer αποκάλυψε  ότι είχε δεχτεί μια κατηγορία εναντίον των κερδών 491 εκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με μια «κατ 'αρχήν συμφωνία» με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τον διακανονισμό των κατηγοριών σχετικά με την ακατάλληλη εμπορία του φαρμάκου Rapamune για μεταμόσχευση νεφρού από την Wyeth. Αυτή η συμφωνία οριστικοποιήθηκε  τον Ιούλιο του 2013.

Η Pfizer κατέληξε αργότερα σε  διακανονισμό 35 εκατομμυρίων δολαρίων για το Rapamune που κατήγγειλαν περισσότεροι από 40 γενικοί εισαγγελείς.

Το 1976 η Pfizer ήταν μια από τις πολλές εταιρείες που  αποκάλυψαν  ότι είχε πραγματοποιήσει αμφισβητήσιμες πληρωμές σε υπαλλήλους ξένων κυβερνήσεων.
Η εταιρεία είπε ότι περίπου 265.000 $ είχαν καταβληθεί σε αξιωματούχους σε τρεις χώρες αλλά δεν τις κατονόμασε.

Τον Αύγουστο του 2012 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ  ανακοίνωσε ότι είχε καταλήξει σε διακανονισμό ύψους 45 εκατομμυρίων δολαρίων με την Pfizer για την επίλυση κατηγοριών ότι οι θυγατρικές της,ειδικά η Wyeth,είχαν δωροδοκήσει γιατρούς στο εξωτερικό και άλλους επαγγελματίες υγείας για να αυξήσουν τις πωλήσεις στο εξωτερικό.

Το 1971 η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της ζήτησε να τερματίσει τη μακροχρόνια πρακτική της απόρριψης βιομηχανικών αποβλήτων από το εργοστάσιό της στο Groton του Κονέκτικατ στο Long Island Sound.Η εταιρεία ανέφερε ότι απορρίπτει περίπου 1 εκατομμύριο γαλόνια αποβλήτων κάθε χρόνο.

Το 1991 η Pfizer  συμφώνησε  να πληρώσει 3,1 εκατομμύρια δολάρια για να εξοφλήσει τις χρεώσεις της EPA πού υπέστη σοβαρές ζημιές στον ποταμό Ντελαγουέρ,επειδή δεν εγκατέστησε εξοπλισμό ελέγχου της ρύπανσης σε ένα από τα εργοστάσιά της στην Πενσυλβάνια.

Το 1994 συμφώνησε να πληρώσει 1,5 εκατομμύρια δολάρια ως μέρος ενός διατάγματος συναίνεσης με την EPA σε σχέση με την απόρριψη τοξικών αποβλήτων στο Ρόουντ Άιλαντ.

Το 1998 συμφώνησε  να καταβάλει ποινή 625.000 δολαρίων για περιβαλλοντικές παραβιάσεις που ανακαλύφθηκαν στις ερευνητικές εγκαταστάσεις της στο Groton του Κονέκτικατ.

Το 2002,τό Νιου Τζέρσεϊ έβαλε πρόστιμο στην Pfizer αξίας 538.000 δολαρίων επειδή δεν παρακολούθησε σωστά τα λύματα που απορρίπτονται από το εργοστάσιό της στο Parsippany.

Το 2003,λίγο μετά την απόκτηση της Pharmacia από την Pfizer,η εταιρεία (μαζί με τη Solutia και τη Monsanto) συμφώνησαν  να πληρώσουν περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσουν αγωγή σχετικά με την απόρριψη PCB (χημικές ουσίες για λιπαντικά,χρωματα,μελανι και ηλεκτρ.εξοπλισμό) στο Anniston της Αλαμπάμα.

Το 2005 συμφώνησε να πληρώσει 22.500 $ για να διευθετήσει τους ισχυρισμούς της EPA ότι η εταιρεία απέτυχε να ειδοποιήσει σωστά τους κρατικούς και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους για τά χημικά αποβλητά της το 2002 από το εργοστάσιό της στο Groton, η οποία τραυμάτισε σοβαρά αρκετούς υπαλλήλους και χρειάστηκε μια σημαντική επιχείρηση έκτακτης ανάγκης.

Επίσης το 2005,συμφώνησε  να πληρώσει 46.250 $ για να εξοφλήσει τις κατηγορίες ότι η επιχείρηση Pharmacia & Upjohn είχε παραβιάσει τους ομοσπονδιακούς κανόνες ρύπανσης του αέρα στο εργοστάσιό της στο Kalamazoo του Michigan.

Το 2008 συμφώνησε  να καταβάλει αστική ποινή 975.000 δολαρίων για την επίλυση ομοσπονδιακών κατηγοριών ότι παραβίασε τον νόμο Clean Air (καθαρού αέρα) στο πρώην εργοστάσιό της στο Groton του Κοννέκτικατ κατά την περίοδο 2002-2005.

Περιβαλλοντικές ομάδες στο Νιου Τζέρσεϊ έχουν επικρίνει ως ανεπαρκές το σχέδιο καθαρισμού που επινόησε η Pfizer και η EPA για τον ιστότοπο American Cyanamid Superfund στη περιοχή Bridgewater,η οποία θεωρείται ένας από τους χειρότερους τόπους τοξικών αποβλήτων στη χώρα.Η Pfizer κληρονόμησε την ευθύνη για τον καθαρισμό μέσω της αγοράς της Wyeth το 2009.

Η Pfizer προφανώς ασχολήθηκε με αμφισβητούμενες πρακτικές στο εξωτερικό.

Το 2000 η Washington Post δημοσίευσε μια μεγάλη έκθεση που  κατηγορούσε την Pfizer οτι δοκιμασε ένα επικίνδυνο νέο αντιβιοτικό που ονομάζεται Trovan σε παιδιά στη Νιγηρία χωρίς να λάβει τη σωστή συγκατάθεση από τους γονείς τους.Το πείραμα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια επιδημίας μηνιγγίτιδας του 1996 στη χώρα.

Το 2001,η Pfizer μήνυσε χωρίς αποτέλεσμα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ τριάντα Νιγηριανές οικογένειες, οι οποίες κατηγόρησαν την εταιρεία ότι χρησιμοποίησε τα παιδιά τους ως ανθρώπινα ινδικά χοιρίδια.

Το 2006,μια ομάδα εμπειρογνωμόνων ιατρικής της Νιγηρίας  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Pfizer είχε παραβιάσει το διεθνές δίκαιο.Το 2009 η εταιρεία  συμφώνησε  να πληρώσει 75 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει ορισμένες από τις αγωγές που είχαν ασκηθεί στα δικαστήρια της Νιγηρίας.Η υπόθεση των ΗΠΑ  διευθετήθηκε  το 2011 για ένα μη γνωστό ποσό.

Τα αρχεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δημοσιοποιήθηκαν το 2010 από την Wikileaks  έδειξαν ότι η Pfizer είχε προσλάβει ανακριτές για να συκοφαντήσουν τον πρώην γενικό εισαγγελέα της Νιγηρίας ως τρόπο αντιστροφής των κατηγοριών εναντίον της.Η Pfizer έπρεπε να  ζητήσει και συγγνώμη για την αποκάλυψη ότι ισχυρίστηκε ψευδώς ότι η ομάδα Γιατροί χωρίς Σύνορα διέθετε επίσης το Trovan κατά τη διάρκεια της επιδημίας μηνιγγίτιδας της Νιγηρίας.

Τον Ιανουάριο του 2012, μια ομάδα υπαλλήλων της Pfizer στο Πουέρτο Ρίκο άσκησε αγωγή  εναντίον της εταιρείας στο ομοσπονδιακό δικαστήριο,κατηγορώντας ότι δεν κατάφερε να διαχειριστεί σωστά το συνταξιοδοτικό τους πρόγραμμα και προκάλεσε απώλειες ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων την τελευταία δεκαετία.

Το 2010,μια ομοσπονδιακή κριτική επιτροπή  έδωσε σαν αποζημίωση 1,37 εκατομμύρια δολάρια σε έναν πρώην επιστήμονα της Pfizer,ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είχε αρρωστήσει από έναν γενετικά τροποποιημένο ιό σε ένα εργαστήριο εταιρείας και στη συνέχεια απολύθηκε.

Η Pfizer είναι μια από τις πολυάριθμες φαρμακευτικές εταιρείες που για πολλά χρόνια εκμεταλλεύτηκε μια διάταξη του Κώδικα Εσωτερικών Εσόδων (Ενότητα 936) που έδωσε ειδικές φορολογικές εκπτώσεις για τις δραστηριότητές τους στο Πουέρτο Ρίκο και επικρίθηκε ευρέως ως μια μορφή εταιρικής ευημερίας.Μια έκθεση  του Γενικού Λογιστηρίου των ΗΠΑ το 1992  διαπίστωσε ότι η Pfizer απολαμβάνει εξοικονόμηση φόρου 156.400 $ για καθένα από τους 500 υπαλλήλους της στο νησί.Το ποσό λέγεται ότι είναι το 636% του κόστους αποζημίωσης της εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Κλίντον έγινε μια κίνηση για την εξάλειψη της Ενότητας 936, αλλά η Pfizer και άλλες εταιρείες φαρμακων κατάφεραν να αποτρέψουν τον τερματισμό της για μια δεκαετία.Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου,οι εταιρείες άρχισαν να καταγράφουν τις δραστηριότητές τους στο Πουέρτο Ρίκα ως ξένες οντότητες οι οποίες τους επέτρεψαν να ξεφύγουν από τους φόρους εντελώς,εφόσον δεν έστειλαν τα κέρδη πίσω στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη συνέχεια οι εταιρείες πίεσαν το Κογκρέσο να προβεί σε φοροαπαλλαγή επαναπατρισμού που θα τους επέτρεπε να φέρουν όλα τα ξένα κέρδη τους στην πατρίδα τους και να πληρώσουν τεχνητά χαμηλό φορολογικό συντελεστή σε αυτούς,με σκοπό υποτίθεται ότι θα ωθήσουν τη δημιουργία εγχώριων θέσεων εργασίας.Οταν τέθηκε σε ισχύ μια τέτοια τροπολογία για το 2005,η Pfizer  επέστρεψε  περισσότερα ξένα κέρδη από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία - 37 δισεκατομμύρια δολάρια - και απολάμβανε φορολογική μείωση 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων μειώνοντας ομως παρά να αυξήσει το εργατικό δυναμικό της στις ΗΠΑ.

Το 2014 ξεκίνησε  μια προσπάθεια να αναλάβει την AstraZeneca που είχε σκοπό όχι μόνο για να καταπιεί έναν ανταγωνιστή αλλά και για να μειώσει τον φορολογικό της λογαριασμό μετακομίζοντας την έδρα της συνδυασμένης επιχείρησης στη Βρετανία.Οταν η AstraZeneca αντιστάθηκε στην αμφιλεγόμενη κίνηση,η Pfizer εγκατέλειψε την προσφορά.Τότε,το Νοέμβριο του 2015  ανακοίνωσε μια παρόμοια συμφωνία,αξίας 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων,για συγχώνευση με την Allergan και μεταφορά της έδρας της εταιρείας στην Ιρλανδία.
 
Το σχέδιο απορρίφθηκε όταν η κυβέρνηση Ομπάμα εισήγαγε νέους φορολογικούς κανόνες.

Το 2001 η Pfizer άνοιξε μια νέα ερευνητική εγκατάσταση 270 εκατομμυρίων δολαρίων στο Νέο Λονδίνο με τη βοήθεια ενός πακέτου επιχορήγησης 60 εκατομμυρίων  δολαρίων από κρατικούς και τοπικούς αξιωματούχους.

Η πόλη χρησιμοποίησε επίσης τη δύναμη του ονοματός της για να αρπάξει τον δημόσιο χώρο που χρησιμοποίησε η εταιρεία,εξοργίζοντας τους κατοίκους της περιοχής και οδηγώντας τους σε μια δικαστική πρόκληση που έφθασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.Τελικά οι δικαστές υποστήριξαν το δικαίωμα της πόλης να αποκτήσει ξανά τον δημόσιο χώρο για έργα οικονομικής ανάπτυξης.Το 2009 τότε η Pfizer ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τη λειτουργία της στο Νέο Λονδίνο και θα μετεγκαταστήσει 1.400 θέσεις εργασίας στην πανεπιστημιούπολη της στο κοντινό Groton του Κοννέκτικατ.

Το 2001,η εταιρεία δεσμεύτηκε να επεκτείνει τα ερευνητικά εργαστήρια της Ann Arbor ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων αφού έλαβε ένα κρατικό και τοπικό πακέτο φορολογικής επιδότησης  αξίας άνω των 70 εκατομμυρίων δολαρίων.Πέντε χρόνια αργότερα, ωστόσο,η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εγκατέλειψε την εγκατάσταση και καταργώντας περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας.Η εταιρεία είπε επίσης ότι θα καταργήσει άλλες 250 θέσεις εργασίας στο Kalamazoo,όπου το 2003 έλαβε ένα 20ετές πακέτο επιδότησης αξίας 635 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2003,αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης προσέφεραν στην Pfizer έως και 47 εκατομμύρια δολάρια με την ελπίδα ότι η εταιρεία θα δημιουργούσε 2.000 νέες θέσεις εργασίας στα κεντρικά γραφεία του στο Μανχάταν και σε άλλες τοποθεσίες της Νέας Υόρκης,διατηρώντας παράλληλα περισσότερες από 5.000 θέσεις.
 
Εως το 2010 ομως η Pfizer είχε αφαιρέσει μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας στην πόλη,εν μέρει από το κλείσιμο του μακροχρόνιου εργοστασίου παραγωγής της στο Μπρούκλιν.Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους,συμφώνησε να καταβάλει στην πόλη πρόστιμο 24,7 εκατομμυρίων δολαρίων - διπλάσιο από τις φορολογικές επιδοτήσεις που είχε λάβει.

Η φαρμακοβιομηχανία Pfizer λοιπόν ανακοίνωσε τη περασμένη Δευτέρα ότι μια πρώιμη ανάλυση της δοκιμής του εμβολίου κορανοϊού έδειξε ότι το εμβόλιο ήταν ισχυρά αποτελεσματικό στην πρόληψη του Covid-19,μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη,καθώς ο κόσμος περίμενε με αγωνια για τυχόν θετικά νέα σχετικά με μια πανδημία που εχει σκοτώσει περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια ανθρωπους.

Η Pfizer,η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο με τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία BioNTech,κυκλοφόρησε μόνο λίγες λεπτομέρειες από την κλινική της δοκιμή,με βάση την πρώτη επίσημη ανασκόπηση των δεδομένων από μια εξωτερική ομάδα εμπειρογνωμόνων.Η εταιρεία είπε ότι η ανάλυση διαπίστωσε ότι το εμβόλιο ήταν περισσότερο από 90 τοις εκατό αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου μεταξύ εθελοντών που δεν είχαν ενδείξεις προηγούμενης λοίμωξης από κοροναϊό.Εάν τα αποτελέσματα παραμείνουν,αυτό το επίπεδο προστασίας θα το έβαζε στο ίδιο επίπεδο με εξαιρετικά αποτελεσματικά παιδικά εμβόλια για ασθένειες όπως η ιλαρά.

Ενα εμβόλιο - παράλληλα με τις καλύτερες θεραπείες - θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για να ξεφύγουμε από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί σε όλη μας τη ζωή.

Η ανάλυση αξιολόγησε 94 επιβεβαιωμένες μολύνσεις Covid-19 μεταξύ των 43.538 συμμετεχόντων στη δοκιμή.

Η Pfizer και ο γερμανός συνεργάτης της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας βιοτεχνολογίας δήλωσαν ότι το εγχείρημα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων και εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο έδειξε ποσοστό αποτελεσματικότητας εμβολίου άνω του 90% σε επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Αυτό σημαίνει ότι η προστασία από το Covid-19 επιτυγχάνεται 28 ημέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό,ο οποίος αποτελείται από ένα πρόγραμμα δύο δόσεων.Το τελικό ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου μπορεί να ποικίλει ωστόσο,καθώς η ασφάλεια και τα πρόσθετα δεδομένα συνεχίζουν να ειναι υπο διερεύνηση.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε ότι η κακή φήμη της εταιρείας η απληστία της και οι αμαρτίες της θα ειναι ενα κίνητρο γι αυτην για να ξεπλύνει το βρώμικο παρελθόν της με ενα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο,ωστόσο αν αυτό αποτύχει,να μην πούμε ότι δεν ξέραμε...
 https://www.enallaktikos.gr/Article/55421/to-brwmiko-parelthon-ths-pfizer
Ένα αρθρο του Paul Knaggs
μετάφραση Διονύσης Παπαδόπουλος
"Τί ξέρουμε γιά την Pfizer και αν μπορούμε να την εμπιστευτούμε"

Ετικέτες: