ενδείξεις - αντενδείξεις

πρός τό δεῖν οὕτωΠροηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε
ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ Η «πολιτεία Λαβύρινθος και άλλες αθησαύριστες ιστορίες» του ΑΡΓΥΡΗ ΧΙΟΝΗ / Εκδόσεις Κίχλη Kichli Publishing

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020 0 comments

 

Η «πολιτεία Λαβύρινθος και άλλες αθησαύριστες ιστορίες» του ΑΡΓΥΡΗ ΧΙΟΝΗ.
Διατίθεται από τις Εκδόσεις Κίχλη και τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία. Μέσα στην εβδομάδα και από το site της Κίχλης.
Δεκατρείς ιστορίες που ακτινοβολούν την ομορφιά της μοναδικής γραφής του Χιόνη και προσφέρουν στους αναγνώστες την παραμυθία της γνήσιας λογοτεχνίας.
Πρόλογος-σημειώσεις Κυριάκος Ραμολής, επίμετρο Γιώτα Κριτσέλη. Με σχέδια της Εύης Τσακνιά.
ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ περιλαμβάνονται επιλεγμένα αθησαύριστα κείμενα του Αργύρη Χιόνη, δημοσιευμένα στην πλειονότητά τους από τον ίδιο σε περιοδικά και εφημερίδες την περίοδο 1976-2011· αυτοβιογραφικά και μυθοπλαστικά αφηγήματα, πορτραίτα ομοτέχνων και ένα κείμενο στοχαστικού-ποιητικού χαρακτήρα. Μέσα στις σελίδες τους ξετυλίγεται μια πλειάδα θεμάτων: το μοτίβο του αναπόδραστου εγκλεισμού –σε μια πολιτεία λαβύρινθο εν προκειμένῳ–, η ανάδυση της ερωτικής επιθυμίας και η οδυνηρή διάψευση, ο εν ζωῄ θάνατος, ο δισυπόστατος χαρακτήρας της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ο μοναχικός δρόμος της περιπλάνησης και ο σύμφυτος με αυτήν πόθος για την επιστροφή στην εστία κ.ά.
Όλα τα αφηγήματα χαρακτηρίζονται και συνέχονται από μια παιγνιώδη διάθεση και συνάμα από τρόπους και τεχνικές που συναντάμε και στο ώριμο πεζογραφικό έργο του συγγραφέα: τη δύναμη της κρυμμένης παραβολής (ή μεταφοράς) πίσω από μια ιστορία φτιαγμένη με μαστοριά, το απολαυστικό παιχνίδι με τις ιδιότητες των όντων, το ευφάνταστο διακειμενικό παιχνίδι, το χιούμορ ως αντίβαρο στην αγωνία της ύπαρξης.
Τα κείμενα του βιβλίου συνθέτουν ένα ψηφιδωτό που ακτινοβολεί την αλήθεια και την ομορφιά της μοναδικής γραφής του Χιόνη, προσφέροντας στους αναγνώστες την παραμυθία της γνήσιας λογοτεχνίας.
*
Ο ΑΡΓΥΡΗΣ ΧΙΟΝΗΣ γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα (Σεπόλια) από γονείς νησιώτες, εσωτερικούς μετανάστες. Αφού και ο ίδιος εξέτισε μακράν περίοδον μεταναστεύσεως εις την Εσπερίαν, επέστρεψε στη μητριά πατρίδα το 1992 και εγκαταστάθηκε στο χωριό Θροφαρί της ορεινής Κορινθίας, όπου και έζησε μέχρι τον θάνατό του, το 2011, καλλιεργώντας τη γη και την ποίηση.
Από τις Εκδόσεις Κίχλη κυκλοφορούν τα έργα του «Το οριζόντιο ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες» (2008· Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 2009), «Το μήνυμα και άλλες δύο φάρσες» (2009) και το «Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες» (2016).
Η εικόνα ίσως περιέχει: εσωτερικός χώρος

Ετικέτες: