ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗ ΣΤΗΝ ΣΥΜΦΑΛΙΑ, ΣΤΟ ΚΙΑΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020 0 comments


Στην Κορινθιακή Θεατρική Δημιουργία μια συμπολίτισσά μας δίνει μια συνεχή ώθηση σε ένα άλμα καλλιτεχνικής ποιότητας. Την σκηνοθεσία της θεατρικής παραγωγής του Σικυώνιου Συλλόγου Πολιτισμού “Σαν Παραμύθι” (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ''ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ'') είχε η Τερέζα Λουίζου
(Tereza Louizou)

Έργο κίνησης, που η ευχάριστη ροή του μετέθετε για το τέλος το συλλεκτικό του νόημα. Οι πρωταγωνιστές πολύ καλοί, όπως και όλοι οι επί της σκηνής. Το «ΕΝΑ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ» είχε την δεύτερη παράσταση στο Κιάτο (5/9)`, μετά αυτήν στο Μουσείο της Στυμφαλίας.
Οι άνθρωποι που λειτουργούν ως πρεσβευτές τόπου μας είναι καθήκον να τους αναθέτουμε πρωταγωνιστικές θέσεις στο θεσμικό τοπικό πολιτισμικό περιβάλλον. Αυτό είναι ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΜΟΥ, γιατί δεν πρέπει να μένουμε σε απεικόνιση πραγμάτων και γεγονότων, αλλά να βρίσκουμε αιτίες και να δίνουμε προοπτική.
Οι άνθρωποι πρωτεργάτες της τέχνης και των γραμμάτων θα έπρεπε να ήταν οι θεσμικοί οδηγοί των Δημοτικών Πολιτισμικών πραγμάτων. Πριν λίγες ημέρες ενημέρωσα για την πρωτοποριακή ενέργεια των Αιγιωτών, που για το φεστιβάλ ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ ανέθεσαν την διεύθυνση και παραγωγή του σε σώμα επιστημονικό, καλλιτεχνικό. Εκεί είδα ότι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι σέβονται και αξιολογούν όχι μόνο τους άλλους, αλλά και τις δυνάμεις τους.
Στον δικό μας Δήμο την διεύθυνση των πολιτισμικών πραγμάτων διαπραγματεύεται ένας οργανισμός με το όνομα “ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ”, χωρίς προγραμματικές αρχές και συγκροτείται από ανθρώπους ανεπάρκειας καλλιτεχνικών εφοδίων. H διεύθυνση αυτή αρκείται στην αυταρέσκεια της κατάκτησης της υψηλού επιπέδου θέσης στον τοπικό κοινωνικό περίγυρο χωρίς στοιχεία αυτεπίγνωσης και ευθύνης για αυτά που πρέπει να διακονούν. Δεν προβάλλεται κάτι άλλο από αναπαραγωγή, εισαγωγές και μια αντίληψη πλαστής τοπικής πολιτισμικής μας επάρκειας. Κατεβαίνουμε στο επίπεδο, αυτό που η εγωιστική και μικροαστική τοξικότητα διαπερνά τις σχέσεις που λόγω γειτονίας «αναγκάζεσαι» σε φιλοφρονήσεις ή κολακείες. Όταν, όμως, οι οδηγοί είναι ανεκπαίδευτοι, το όχημα θα βρεθεί ντεραπαρισμένο και ακίνητο, ενώ θα βλέπουν τα άλλα να κινούνται. Για τους διευθύνοντες τα του πολιτισμού: πολιτισμός είναι ειλικρίνεια, να κατέχεις το άθλημα της αναγνώρισης του άλλου πολύ περισσότερο , όταν αυτός ο άλλος υπερτερεί. Να αποδεικνύεις ότι θέλεις να υπηρετήσεις και όχι να υπηρετηθείς από τις θέσεις που κατέχεις.
Η Τερέζα Λουίζου διαμορφώνει προτάσεις μέσα σε μία ποιοτική σφαίρα ερμηνείας και ανάγνωσης του πολιτισμικού γεγονότος. Μία δυναμική παρουσία, από την Ευρωστίνη, τους ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ (ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ "ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ") και με ένα προφανές πνευματικό και καλλιτεχνικό υπόβαθρο εγγράφεται στο δυναμικό που θα μπορούσε να ανορθώσει στόχους συγκρότησης τοπικού πολιτισμικού κεφαλαίου.
Γρηγόρης Κλαδούχος (6/9/2020)