ενδείξεις - αντενδείξεις

πρός τό δεῖν οὕτωΠροηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε
ΤΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΟ ΣΤΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ - Η ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Κυριακή 31 Μαΐου 2020 0 comments


Η πρόταση του Υπουργού Χρίστου Δήμα για την δημιουργία βίντεο με φωτογραφικό υλικό για την Κορινθία είναι μια χρήσιμη ενέργεια. (δείτε εδώ:  https://www.facebook.com/christos.dimas.nd/?epa=SEARC


      Προφανώς χρειαζόμαστε καταγραφή και προβολή των Κορινθιακών δεδομένων. Ωστόσο, εκείνο το οποίο θέλω να επισημάνω είναι η ολοκλήρωση μιας αντίληψης ανάληψης πρωτοβουλιών ως επόμενο του αντικειμένου της θεσμικής υπουργικής του θέσης. Την παροχή μιας πρότασης, μιας νέας εικόνας της Κορινθίας , που θα συνδιαμορφώνεται από την δική του παρέμβαση στον τομέα του ευθύνηςΈνας τομέας τεχνολογίας, επιστήμης, έρευνας, δημιουργίας και νέας επιχειρηματικότητας πρέπει να υπηρετεί, ενσωματώνεται και εκσυγχρονίζει το κορινθιακό παραγωγικό σύστημα, τον κόσμο της εργασίας, το τοπίο και την πολιτισμική ταυτότητα. Να δίνει απάντηση πώς νεοφυείς επιχειρήσεις καινοτομίας συμπορεύονται ή συμβάλλουν στην κοινωνία που έδωσε εντολές πολιτικής αντιπροσώπευσης. Δεν νομίζω ότι πρέπει να οδηγηθούμε στην λογική να βρουν δουλειές οι νέοι όπως – όπως, στον καταναλωτισμό των διευρυμένων ικανοτήτων των υπολογιστών, σε ένα αυτοαναφερόμενο ερευνητικό σύστημα. Η τεχνολογία δεν μπορεί να αυτονομηθεί από μια συνειδητή και προαποφασισμένη κατεύθυνση νέας εργασιακής και παραγωγικής γεωγραφίας. Κίνητρα για έρευνα και καινοτομία όχι για αυτούς που τις παράγουν αλλά για αυτούς που πρέπει να τις χρησιμοποιούν. Και αυτά εξειδικευμένα στην Κορινθία.

     Δυστυχώς, η συζήτηση γενικά αλλά και τοπικά  περιστρέφεται σε τραπεζοκαθίσματα, τί πρέπει να κάνουμε για να υποδεχθούμε ξένους και εμπεδώνεται η αντίληψη ότι θα μας σώσει ο τουρισμός. Αυτή η αξιολόγηση δεν προέρχεται από μια δημόσια συζήτηση για τους τομείς της οικονομίας, τους συντελεστές παραγωγής, ώστε να καθοριστεί η ανάλογη επένδυση. Για αυτό και χωρίς ορίζοντα κοινών στόχων οποιαδήποτε πρόταση και πράξη γίνεται αποδεκτή. Ιδιαίτερα σήμερα, η κοινωνία, επειδή βρίσκεται σε κατάσταση ψυχικής “υπότασης”, απόγνωσης και τρωτότητας δεν μπορεί να διαμορφώσει μια ολιστική αντίληψη των τοπικών αγαθών και μια κατεύθυνση αλλαγών. Κάθε πρόταση, έστω και μικρή φαίνεται έξοδος από την κόλαση και την καθημερινή μετριότητα. Αντιμετωπίζει την κρίση παθητικά χωρίς την διανοητικά εργαλεία μετασχηματισμών. Όμως, πρέπει να υπάρξει παράθυρο υψηλών σταθερών και προτύπων. Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι ευθύνες επανέρχονται με σαφή ιεραρχημένο τρόπο. Με αγάπη για τον τόπο μας και την εκτίμηση προς την θεσμική εκπροσώπιση.

(Το παραπάνω σημείωμα αποτέλεσε σχόλιο στην σελίδα στο facebook του Υπουργού Χρίστου Δήμα για την πρωτοβουλία του  δημιουργίας βίντεο με φωτογραφικό υλικό για την Κορινθία).

Γρηγόρης Κλαδούχος - Ξυλόκαστρο - 30/5/2020