ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Παναγιώτη Κονδύλη «ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ» (ΘΕΜΕΛΙΟ, 1997) -«Γεωπολιτικές και στρατηγικές παράμετροι ενός ελληνοτουρκικού πολέμου».

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Τρίτη 10 Μαρτίου 2020 0 comments
«Όπως στρώνει καθένας, έτσι και κοιμάται» !
Στο θεμελιώδες και ρηξικέλευθο βιβλίο του ξεχωριστού στοχαστή Παναγιώτη Κονδύλη «ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ» (ΘΕΜΕΛΙΟ, 1997) υπάρχει για την ελληνική έκδοση το εκπληκτικά επίκαιρο επίμετρο «Γεωπολιτικές και στρατηγικές παράμετροι ενός ελληνοτουρκικού πολέμου».
Είκοσι χρόνια μετά την έκδοση του επιμέτρου μένει κανείς κυριολεκτικά άναυδος αφενός με το «προφητικό» πνεύμα του Κονδύλη σε γεωπολιτικά θέματα αλλά και τη μέγιστη αντικειμενικότητα της κριτικής του π.χ. για διανοούμενος «που εξ επαγγέλματος παράγουν ιδεολογίες του ειρηνιστικού ευδαιμονισμού». Και κυρίως με την αναλυτική του διεισδυτικότητα αφενός σε αιχμηρά θέματα του Ελληνισμού, όπως η δημογραφική απίσχνανση και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, και αφετέρου με τα όσα έπρεπε να λάβουν διαχρονικά υπόψη τους οι ελληνικές πολιτικές ελίτ και δεν έλαβαν ποτέ.
Γι αυτό και κατά τον Κονδύλη «η αποδεδειγμένη ανικανότητα του ελληνικού κράτους να υπερασπίσει το ελληνικό έθνος – δηλαδή να επιτελέσει την κατ΄ εξοχήν αποστολή του – συνιστά τον ανησυχητικότερο οιωνό για το μέλλον. Γιατί ήδη το ελληνικό κράτος βαθμηδόν φανερώνεται ανήμπορο να προστατεύσει και το έθνος που βρίσκεται εντός των συνόρων του». Όμως, όπως καταλήγει και το επίμετρο, «όπως στρώνει καθένας, έτσι και κοιμάται» !
(Όλο το επίμετρο του Κονδύλη εδώ : http://library.antibaro.gr/text/Kondylhs/_Kondylhs_.pdf).


Ετικέτες: