ενδείξεις - αντενδείξεις

πρός τό δεῖν οὕτωΠροηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε
Η ιστορία παραίτησης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ωδείου Ευρωστίνης / Θεσμικές παρεκκλίσεις και επιστροφές με συνέπειες. . . .

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019 0 commentsΘέμα : Δημοτικό Ωδείο Ευρωστίνης
Η κρίση φαίνεται να παίρνει ένα τέλος στο θέμα του καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Ευρωστίνης με την οριστική του παραίτηση. Η ιστορία ξεκινά στις 8/10/2019 με την επιστολή παραίτησης του καλλιτεχνικού διευθυντού κ. Στ. Γκόλγκαρη προς το Δήμαρχο λόγω μη διόρθωσης της ανακοίνωσης του Ωδείου. Η εν λόγω ανακοίνωση είχε ως περιεχόμενο τις εγγραφές της νέας περιόδου, την έναρξη των μαθημάτων και τις προσπάθειες της νέας Δημοτικής για την αποκατάσταση της λειτουργίας του λόγω του ότι είχε περιέλθει το Ωδείο σε δυσμενή κατάσταση.
Με αφορμή την ανακοίνωση αυτή ο κ. Γκόλγκαρης αποστέλλει την επιστολή παραίτησης στον Δήμαρχο ενώ οφείλει να γνωρίζει ότι ο φυσικός του προϊστάμενος είναι το ΝΠΔΔ «Ηλίας Κατσούλης» και ότι εκεί οφείλει να απευθύνεται και να απολογείται. Στη επιστολή του ισχυρίζεται ότι θίγεται από τα αναφερόμενα στην πρώτη παράγραφο τα οποία θεωρεί ως «προσβλητική και συκοφαντική έκφραση που αφορά τον ίδιο και τους συνεργάτες του».
Η εξωθεσμική αυτή παρέκκλιση στην επικοινωνία συνεχίστηκε στις 15/10/2019 με απάντηση του Δημάρχου ο οποίος σε ανακοίνωσή του έλεγε ότι το όλο θέμα δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, στηρίζει τις προσπάθειες του καλλιτεχνικού διευθυντή, τονίζει την εξαιρετική δουλειά την οποία κάνει τόσο εκείνος όσο και οι υπόλοιποι καθηγητές του Ωδείου και δηλώνει την ξεκάθαρη πρόθεσή του : «να συνεχίσουμε την συνεργασία με εσάς και την υπόλοιπη καλλιτεχνική ομάδα του Ωδείου».
Στην συνέχεια έχουμε το εξής παράδοξο επικοινωνιακό «παρατράγουδο»! Ο κ. Γκόλγκαρης απαντά στις 16/10/2019, με όλο το σεβασμό στον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, μέσω της ιστοσελίδας «Korinthian news» : «Όσον αφορά τώρα την ανάληψη της ευθύνης που του αναλογεί από τον κύριο Τσιώτο στο ζήτημα του Ωδείου, θέλω να τονίσω ότι τον τιμάει και δείχνει το ήθος του. Από την στιγμή δε, που αναγνωρίστηκε το έργο και η εξαιρετική δουλειά που γινόταν στο Ωδείο όλα αυτά τα χρόνια, το θέμα της προσωπικής μου προσβολής θεωρείται λήξαν. . . . . . . .  . . . . Τέλος για το θέμα δημιουργίας παραρτήματος του Ωδείου στο Ξυλόκαστρο, με απόλυτο σεβασμό προς το πρόσωπο του, θα του ζητούσα δημοσίως να το ξανασκεφτεί, γιατί βάσει της εμπειρίας μου από ανάλογες θέσεις προβλέπω ότι είναι η μόνη λύση για να αναπτυχθεί το Δημοτικό Ωδείο Ευρωστίνης ουσιαστικά. Ακόμη και τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, προλαβαίνουμε την δημιουργία παραρτήματος εν όψει της νέας χρονιάς που βρίσκεται εν εξελίξει. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η κοινωνία του Ξυλοκάστρου θα αγκαλιάσει το εν λόγω εγχείρημα.».
Στις 18/10/2019 έχουμε νέα ανακοίνωση από πλευράς Δημάρχου :
Αυτή τη φορά ο Δήμαρχος είναι περισσότερο προσεκτικός. Θα υποστήριζε κανείς ότι επανήλθε στην ημι-κανονικότητα!  Η ανακοίνωση αναφέρει : «Η διοικητική οργάνωση και η καθημερινή λειτουργία του Ωδείου αποτελεί ευθύνη του Ν.Π.Δ.Δ «ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ», ενώ η εκπαιδευτική-καλλιτεχνική λειτουργία του αποτελεί ευθύνη του καλλιτεχνικού διευθυντή. Οι αρμοδιότητες αυτές πρέπει να είναι απολύτως διακριτές…….  Τα λειτουργικά προβλήματα τα οποία εντοπίστηκαν και δημοσιοποιήθηκαν με την εν λόγω ανακοίνωση, δεν έχουν καμία σχέση με το εκπαιδευτικό κομμάτι του Ωδείου. Απλά η εποχή που το Ωδείο λειτουργούσε «στον αυτόματο πιλότο» όσον αφορά το διοικητικό του κομμάτι, παρήλθε ανεπιστρεπτί. Όσο και αν αυτή η εξέλιξη ενοχλεί και ταράζει, δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Η στελέχωση του Ωδείου αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Ν.Π.Δ.Δ «ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ».
Θα ΄λεγε λοιπόν κανείς : κάλλιο αργά παρά ποτέ !!
Στη συνέχεια ρίχνει το γάντι και ξεπερνώντας το ύφος της προηγούμενης ανακοίνωσής του περνά στη επίθεση λέγοντας:
«Προσωπική μου άποψη και πεποίθηση όμως αποτελεί ότι τα τελεσίγραφα και τα διλλήματα δεν συνάδουν με το εκπαιδευτικό λειτούργημα και αποδεικνύουν έλλειψη του απαραίτητου μέτρου. «Μέτρον Άριστον».».
Ωστόσο κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και πριν την ανακοίνωση του Δημάρχου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΠΔΔ «Ηλίας Κατσούλης» αποφασίζει ομοφώνως να καλέσει τον κ. Γκόλγκαρη προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις στο προκύπτον θέμα. Θα υπήρχαν ενδιαφέροντα στοιχεία από αυτή την παρουσίαση αλλά, δυστυχώς, κατά ασφαλείς πληροφορίες, προσφάτως ο κ. Γκόλγκαρης απέστειλε email στο Δ.Σ. του ΝΠΔΔ με το οποίο παραιτείται οριστικά και αμετάκλητα λόγω της προσβλητικής τελευταίας δημόσιας τοποθέτησης του Δημάρχου.
Από τα παραπάνω εύκολα συμπεραίνει κανείς :
α) Την αρχική Δημαρχιακή επιπολαιότητα που έκανε λόγο για «ένα αδειανό πουκάμισο».
β) Την Δημαρχιακή αντίληψη παρέμβασης για ένα θέμα που αφορά το ΝΠΔΔ «Ηλίας Κατσούλης» και θίγει την λειτουργική αυτοτέλειά του.
γ) Την επιθετική παρέκκλιση της β΄ Δημαρχιακής ανακοίνωσης – παρέμβασης που οδήγησε στην οριστική παραίτηση και δεν επέτρεψε στο Δ.Σ. του ΝΠΔΔ «Ηλίας Κατσούλης» να ακούσει τον καλλιτεχνικό Διευθυντή και να βγάλει τα συμπεράσματά του.
δ) Τη κακή νοοτροπία του καλλιτεχνικού Διευθυντή να συναλλάσσεται εξωθεσμικά όχι με το φυσικό προϊστάμενό του δηλαδή το Δ.Σ. του ΝΠΔΔ αλλά με το Δήμαρχο σε εσωτερικές μη διαφανείς διαδικασίες.
ε) Την απαράδεκτη στάση του κ. Γκόλγκαρη να εκφραστεί εξωθεσμικά (βλ. β΄ ανακοίνωσή του) μέσω της ιστοσελίδας «KORINTHIANS NEWS» και από εκεί να θέτει όρους και προϋποθέσεις.
στ) Την έλλειψη σεβασμού του κ. Γκόλγκαρη προς το Δ.Σ. του ΝΠΔΔ γράφοντας ότι : « Δεν νομίζω ότι συντρέχει λόγος να παραβρεθώ στο Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ.», και τέλος,
ζ) Την αυτονόητη ευθύνη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής για τις εμφανιζόμενες παρακμιακές ενδείξεις του Ωδείου Ευρωστίνης.
Οι Δημότες στο Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης στις πρόσφατες Δημοτικές εκλογές καταδίκασαν την απάθεια και την ατολμία. Όμως το να γκρεμίζεις είναι το εύκολο το να δημιουργείς είναι το δύσκολο. Η επιθετική πολιτική απαιτεί όρους, προϋποθέσεις και κατάλληλη προετοιμασία. Στο επόμενο διάστημα θα φανεί εάν ισχύει κάτι τέτοιο. Απέναντι στον «αυτόματο πιλότο» με ενδιαφέρον θα αναμένουμε τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της Δημαρχιακής πλειοψηφίας της Ανανεωτικής Συνεργασίας. Ο πρώην καλλιτεχνικός Διευθυντής ισχυρίστηκε ότι στα 9 χρόνια λειτουργίας του Ωδείου Ευρωστίνης φοίτησαν 250 μαθητές και σήμερα φοιτούν 10!. Η απόκλιση από το μ.ο. βρίσκεται στο 63,8 %. Δηλαδή έχουμε χειροτέρευση κατά 63,8 %. Αυτό απαιτείται να ερμηνευτεί καταλλήλως και όχι με γενικότητες από τους υπευθύνους.
Για την Ιστορικότητα :
Ο Κος Γκόλγκαρης απέστειλε την 8η Οκτωβρίου την κατωτέρω επιστολή στον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης:
« Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Μετά και την πρόσφατη τηλεφωνική μας συνομιλία το πρωινό της Πέμπτης 4 Οκτωβρίου 2019, με αφορμή το παραποιημένο (όπως εσείς μου είπατε) από τους εθελοντές – συνεργάτες σας στο Δερβένι που ασχολούνται με τα θέματα του Δημοτικού Ωδείου Ευρωστίνης, Δελτίο Τύπου – Ανακοίνωση που είχα στείλει με e-mail (το οποίο έχω στο αρχείο της ηλεκτρονικής μου αλληλογραφίας) στον κύριο Σκέρο (Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. «Ηλίας Κατσούλης»), σχετικά με την λειτουργία του Ωδείου και αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου από την 1η Οκτωβρίου 2019, εξαναγκάζομαι από την στιγμή που δεν διορθώθηκε όπως σας παρακάλεσα μέχρι και σήμερα Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 11.00 π.μ., να παραιτηθώ από την θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Ευρωστίνης.
Επειδή η σοβαρότητα του γεγονότος, άπτεται στην ευρυθμότερη λειτουργία του Ωδείου και των καθηκόντων μου (λόγω μη ενημέρωσης μου, κ.α.), σας γνωστοποιώ ότι η προσβλητική και συκοφαντική έκφραση στην πρώτη παράγραφο του παραποιημένου Δελτίου Τύπου μου περί «αποκατάστασης της λειτουργίας του Ωδείου μιας και τα τελευταία χρόνια είχε περιέλθει σε δυσμενή κατάσταση», θίγει όχι μόνον εμένα αλλά και τους εξαιρετικούς συνεργάτες μου Καθηγητές του Ωδείου εδώ και πάρα πολλά χρόνια επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματος μου για την αποκατάσταση του ονόματος και της πολυετούς διεθνούς καριέρας μου, διατελώ.
Συμπληρωματικά στα ανωτέρω, υπενθυμίζω ότι αιτήματα μου που αφορούσαν στην διοικητική στήριξη του Ωδείου δεν έγιναν εισακουστά, με κορυφαία ενέργεια την ανάπτυξη Παραρτήματος του Δημοτικού Ωδείου Ευρωστίνης στην Δημοτική Ενότητα Ξυλοκάστρου και όχι μόνο, πράγμα για το οποίο χάθηκε η κρίσιμη περίοδος των εγγραφών του νέου σχολικού έτους, θέμα το οποίο είχα επισημάνει από τις πρώτες συναντήσεις μας, μετά την ανάδειξη σας ως Δημάρχου.
«Π ι σ τ ε ύ ω στο τραγούδι που μας αποκαλύπτει κι όχι σ’ αυτό που μας διασκεδάζει και μας κολακεύει εις τας βιαίως αποκτηθείσας συνήθειές μας.» Μάνος Χατζιδάκις.».
Στις 15/10/2019 και ώρα 9:52 έχουμε την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου της Δημαρχιακής απάντησης:
Αξιότιμε κ. Γκόλγκαρη,
Λυπούμαι βαθύτατα διότι ένα ζήτημα το οποίο θα έπρεπε να έχει λυθεί σε δευτερόλεπτα μεταξύ συνεργατών, στέκεται αφορμή δημιουργίας μιας δυσάρεστης για όλους μας κατάστασης χωρίς ουσιαστικό νόημα. Για την εξέλιξη αυτή αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί.
Γνωρίζετε πολύ καλά την προσπάθεια την οποία καταβάλουμε τόσο εσείς , όσο και οι συνεργάτες μου και εγώ, ώστε το Δημοτικό Ωδείο να λειτουργήσει με την οργάνωση που του αξίζει, αναδεικνύοντας και στηρίζοντας έτσι την εξαιρετική δουλειά την οποία κάνετε εσείς και οι υπόλοιποι καθηγητές του Ωδείου.
Γνωρίζετε επίσης άριστα το πλήθος των προβλημάτων μπροστά στα οποία βρεθήκαμε σαν νέα Δημοτική Αρχή, λόγω έλλειψης διοικητικής και γραμματειακής υποστήριξης του Ωδείου την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Τα προβλήματα αυτά σε καμία περίπτωση δεν αφορούν το καλλιτεχνικό σας έργο, όπως σας επεσήμανα από την πρώτη στιγμή. Απόδειξη αυτού αποτέλεσε η ξεκάθαρη πρόθεσή μας να συνεχίσουμε την συνεργασία με εσάς και την υπόλοιπη καλλιτεχνική ομάδα του Ωδείου.
Όσον αφορά το επίμαχο Δελτίο Τύπου αποτελεί προφανώς μια ανακοίνωση του Δημοτικού Ωδείου Ευρωστίνης και όχι του καλλιτεχνικού διευθυντή του. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής ανέλυσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο προστέθηκε σε μια απλή νύξη των προβλημάτων τα οποία παραλάβαμε, προβλήματα λειτουργικά τα οποία δεν αφορούν σε καμία περίπτωση το καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό μέρος της λειτουργίας του Ωδείου.
Καμία λοιπόν παραποίηση, καμία προσβολή , καμία συκοφαντία, απλά μια αποτύπωση της πραγματικότητας την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε.
Τέλος για το θέμα δημιουργίας παραρτήματος του Ωδείου στο Ξυλόκαστρο το οποίο μας θέσατε, σας ξεκαθάρισα παρουσία όλων των συνεργατών μου την απόφασή μου. Η δημιουργία του εν λόγω παραρτήματος να εξετασθεί μόνο αφού το Δημοτικό Ωδείο Ευρωστίνης αναπτυχθεί όπως του αξίζει.
Έχοντας λοιπόν ξεκαθαρίσει και δημόσια αναλυτικά την κατάσταση, ελπίζω ότι η συζήτηση «για ένα αδειανό πουκάμισο» θα λάβει τέλος και με πνεύμα καλής συνεργασίας , αφού αποσύρετε την παραίτησή σας, θα συνεχίσουμε όλοι μαζί την προσπάθεια για την περαιτέρω ανάδειξη του Δημοτικού Ωδείου Ευρωστίνης προς όφελος της πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής.
Να υποχωρείτε στα μεγάλα ζητήματα αν νοιώθετε ότι και εσείς και ο συνομιλητής σας, κατά κάποιον τρόπο, έχετε δίκιο. Και υποχωρήστε στις μικρές διαφωνίες, έστω και αν γνωρίζετε καλά ότι εσείς έχετε δίκιο.
Αβραάμ Λίνκολν
Με Τιμή
ΤΣΙΩΤΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ
Ετικέτες: