ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Δυσάρεστη εικόνα για την προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα μας αποτυπώνει η 14η ετήσια έκθεση «Η Περιβαλλοντική Νομοθεσία στην Ελλάδα» του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF ΕΛΛΑΣ).

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018 0 comments


 Η φετινή Έκθεση εκδόθηκε με την υποστήριξη της μη κερδοσκοπικής εταιρείας περιβαλλοντικού δικαίου ΝΟΜΟΣ + ΦΥΣΗκαι παρουσιάστηκε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, όπως ενημερωθήκαμε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Σύμφωνα με την Έκθεση της WWF, η Ελλάδα:



  • εξακολουθεί να διατηρεί τη θλιβερή πρώτη θέση στις υποθέσεις μη συμμόρφωσης με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι οποίες πλέον ανέρχονται σε 11
  • βρίσκεται στη δεύτερη θέση στη λίστα με τις χώρες που διατηρούν ανοιχτές υποθέσεις παραβίασης του Περιβαλλοντικού Δικαίου της ΕΕ, μετρώντας 27 υποθέσεις, πίσω από την Ισπανία που αριθμεί 30. Με παραβάσεις που εντοπίζονται κυρίως στην παράνομη απόρριψη και επικίνδυνη διαχείριση αποβλήτων, η Ελλάδα έχει καταβάλει έως τώρα περισσότερα από 100 εκατομ. ευρώ σε χρηματικές ποινές.
  • την αρνητική εικόνα συμπληρώνουν οι εξελίξεις στα Δάση (με πρώτη την τραγωδία στο Μάτι), στην Ενέργεια (όπου «η δρομολόγηση της πώλησης λιγνιτικών στοιχείων της ΔΕΗ, διαιωνίζει την εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής από το κάρβουνο»), στα Απόβλητα (υπολογίζεται ότι ετησίως περίπου 160.000 τόνοι στερεών αστικών αποβλήτων εξακολουθούν να καταλήγουν σε χωματερές)
  • αρνητική η κατάσταση και σε σχέση με τον Χωρικό Σχεδιασμό και τον Περιβαλλοντικό Έλεγχο, με την Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος να παραμένει υποστελεχωμένη


«Η έκθεση αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την κατανόηση της θέσπισης και λειτουργίας των νόμων από όλους, καθώς και σημαντικό εργαλείο πίεσης για αποτελεσματικότερη και συνολικότερη περιβαλλοντική προστασία» είπε οδιευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, ο οποίος τόνισε ότι «η εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι η πιο κραυγαλέα περίπτωση έκπτωσης στην προστασία του περιβάλλοντος» και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη την έντονη ανησυχία, για το θέμα, πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

«Ποσοστό 78% των εσόδων περιβαλλοντικού χαρακτήρα στον κρατικό προϋπολογισμό 2018 προέρχονται από τακτοποίηση παρανομιών. Θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο (επί πληρωμή τακτοποίηση) όχι μόνο ενθαρρύνονται οι παρανομίες, αλλά δεν χτίζεται περιβαλλοντική κουλτούρα στη χώρα» σημείωσε η επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς, Θεοδότα Νάντσου.

Το WWF μνημονεύει, ωστόσο, και τις θετικές εξελίξεις στον τομέα Περιβάλλον, στις οποίες εντάσσονται:

η επέκταση του Δικτύου Natura 2000
ο Νόμος για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών
η ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης
ο Νόμος για τις Ενεργειακές Κοινότητες, «που ανοίγει τον δρόμο για κοινωνική συμμετοχή στην αποκεντρωμένη παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας»
η μεταφορά στην Εθνική Νομοθεσία της Οδηγίας για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Αν και «παραμένει αδικαιολόγητη η μη κύρωση του Πρωτοκόλλου για την Παράκτια Ζώνη», όπως επισημαίνει η Έκθεση



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ετικέτες: