ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Απάντηση στον Θ. Τσαρμπό

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018 0 comments
Στη συζήτηση που ξεκινήσαμε με το άρθρο μας για την εξωστρέφεια που πρέπει να αποκτήσει ο Δήμος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης στον τουρισμό προσφέρει τις δικές του σκέψεις ο ΓρηγόρηςΚλαδούχος. 
https://ekorinthos.gr/archives/219980 
............................................................................................................................

Κ. ΤΣΑΡΜΠΕ


     Διάβασα το σημείωμά σας με αφορμή τα καλοκαιρινά τεκταινόμενα στον δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. 
    Θα ήθελα – με όλο τον σεβασμό στην άποψή σας – να εκθέσω κάποιες σκέψεις.
Ολόσωστα διαπιστώνετε ότι έπρεπε να προσφερθεί «εμπειρία ζωής από τις διακοπές στην περιοχή». Δυστυχώς, ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ δεν υπάρχει. Ό,τι κάνουν όλοι. Ποιος έχει την ευθύνη ενός καινοτόμου πολιτιστικού καλοκαιριού; Ο Δήμος. Εννοώ τον Δήμαρχο, το δημοτικό Συμβούλιο, και εκείνο το αναζητούμενο – λεγόμενο Πνευματικό Κέντρο. Σωστά επισημαίνετε και τις ευθύνες των αντιπολιτεύσεων. Γιατί αυτές αρκούνται στα αντί και εναντίον, ενώ ετάχθησαν από τους εκλογείς να συμβάλουν με προτάσεις και ιδέες. Δεν είδαμε επεξεργασίες, επαφή και συνομιλία με την κοινωνία. Όταν οι καπεταναίοι είναι σε λήθαργο και έχουν αποσυρθεί, τι περιμένουμε από το καράβι;
     Για το «όραμα» του Σκούρα έχω κάποιες αμφιβολίες αν υπήρξε, ή αν υπήρξε μία κινηματική υπερθέρμανση από γεγονότα, που απέδιδαν εφήμερα. Πάντως, έχει σημασία η αποτίμηση του παρελθόντος, αλλά αυτό μπορούν να το κάνουν σωστά όσοι έχουν μία εικόνα του μέλλοντος.
     «Τουρισμός» στην περιοχή μας δεν υπάρχει. Οι ελάχιστοι επισκέπτες από το εσωτερικό της χώρας δεν είναι «τουρίστες». Οι πολλοί είναι παραθεριστές με ιδιόκτητες κατοικίες, κάτι σαν αυτό που λέγαμε στα παλιά, διπλοκάτοικοι. Επόμενα και το καθήκον να εντάσσονται στην κοινωνία, μαζί με τους μόνιμους κατοίκους. Που σημαίνει να μετέχουν στον εσωτερικό οικονομικό, πολιτισμικό κύκλο.Και να μην συμπεριφέρονται, ή να αντιμετωπίζονται ως περιστασιακοί μουσαφίρηδες ή εξωγενείς παράγοντες.
     Όμως το ζήτημα του Δήμου μας δεν είναι δύο μηνών το καλοκαίρι. Ούτε τα «μαγαζιά». Θα έπρεπε να μελετηθούν εισροές και οικονομικά μεγέθη που αφορούν στον Δήμο. Το 64% ασχολείται με την γεωργία. Και αν θέλουμε συγκρίσεις και αντιστοιχίες το πρόβλημά μας εδώ δεν είναι άλλο από αυτό όλης της χώρας. Η παραγωγική καχεξία. Αν βέβαια οι αρμόδιοι είχαν αντιληφθεί την σημασία (και οικονομική) του πολιτισμικού κεφαλαίου, κάτι στο οποίο οι Ευρωστίνιοι είναι πολύ μπροστά, θα ήταν τα πράγματα καλύτερα. Και για τα «μαγαζιά» και για όλη την περιοχή. Δυστυχώς «βγαίνουμε» από τα Μνημόνια χωρίς περισσότερη γνώση, χωρίς μνήμη, και με τα πήλινα πόδια που «περπατούσαμε» και πριν.
     Σωστά επισημαίνετε ότι «η εσωστρέφεια είναι καταστροφική». Αλλά κανένας δεν έχει την διάθεση να ανοίξει ένα παράθυρο.

     Γρηγόρης Κλαδούχος
     Ξυλόκαστρο 5 Σεπτεμβρίου 2018


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩγια το σχόλιο του Θ. Τ. για την τουριστική σεζον και την παρέμβαση της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ξυλοκάστρου:  "ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΑ ΣΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ"   

https://ekorinthos.gr/archives/219926 
 και                                                  
  https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2256443454584171&id=1815428942018960&__tn__=K-R