ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΑΡΑΣΥΡΟΥΝ ΑΣΧΕΤΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΚΑΙ "ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ" / Κ. ΣΥΝΟΛΑΚΗΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ 984radio

αναρτήθηκε από : Γρηγόρης Κλαδούχος on : Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018 0 comments

(Δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουλ 2018)
     Η Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα διαχρονικά, λειτουργεί με τη λάθος αντίληψη ότι είναι μόνο για εντολές κατάσβεσης των πυρκαγιών. Η τραγωδία στο Μάτι, κατέδειξε, ότι σχέδια τοπικά και χάρτες εκκένωσης ή σταθμών ασφαλούς συγκέντρωσης και διαφυγής, δεν υπάρχουν. Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Κώστας Συνολάκης στον 98.4. Κατά τον ίδιο η έγκαιρη εκκένωση θα έσωζε ζωές και την απόφαση θα μπορούσε να την πάρει παρά τα πρωτόκολλα και ο τοπικός συντονιστής πολιτικής προστασίας , θα ήταν προτιμότερο να εγκαλείται σήμερα για λάθος συναγερμό , παρά να έχουμε εκατόμβη νεκρών.«Στην Κρήτη, μετά από δύο μεγάλες ασκήσεις πολιτικής προστασίας το 2013-2015», όπως είπε ο καθηγητής, «χάρτες και σχέδια εκκένωσης και διαφυγής από δασικό ή αστικό περιβάλλον υπάρχουν, αλλά το θέμα είναι αν η τοπική Πολιτική Προστασία γνωρίζει να τους διαβάσει και να τους διαχειριστεί, κάτι για το οποίο πολύ αμφιβάλλω».
..................................................................................................
Κωνσταντίνος Συνολάκης
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (1997) και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2004). Έρευνες στη σεισμολογία, στην ωκεανογραφία και ιδιαιτέρως στα αποτελέσματα σεισμών και παλιρροϊκών κυμάτων. Ανέπτυξε το υπολογιστικό μοντέλο προσομοίωσης ΜΟSΤ για την πρόγνωση της διάδοσης των παλιρροϊκών κυμάτων. Εξήγησε τις διαφορές μεταξύ μακρών κυμάτων που προξενούνται από κατολισθήσεις και αυτών που προξενούνται από σεισμούς. Σχεδίασε και ανέπτυξε τους επίσημους χάρτες αντιπλημμυρικής προστασίας της Πολιτείας της Καλιφόρνιας από παλιρροϊκά κύματα. Άρθρο του στο περιοδικό Philosophical Transactions of the Royal Society περιέχει επισκόπηση των γεωφυσικών φαινομένων που σχετίζονται με το πυρηνικό ατύχημα στη Fukushima. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 110 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλης επιρροής (μεταξύ αυτών τα Science, Nature και Philosophical Transactions of the Royal Society), έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις και παρουσιάσεις σε επιστημονικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο και έχει επιβλέψει διδακτορικές διατριβές. Βραβείο Mofatt-Nichol στον τομέα της Ακτομηχανικής της Εταιρείας Πολιτικών Μηχανικών ΗΠΑ (2015), βραβείο Soloviev στον τομέα των φυσικών καταστροφών (European Geosciences Union) (2014), βραβείο για την συμβολή του στην πολιτική προστασία της Πολιτείας της Καλιφόρνιας (2001). Έχει βραβευθεί από τον Λευκό Οίκο ως ένας από τους 100 καλύτερους νέους επιστήμονες στις ΗΠΑ (1988). Έχει συντονίσει σημαντικό αριθμό ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα του. Ίδρυσε το 1995 το πρώτο Tsunami Research Center στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Οι πρόσφατες εργασίες του επικεντρώνονται στις συνέπειες από τη διάβρωση των ακτών στην Ελλάδα λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και άλλων ανθρωπογενών παραγόντων.
Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2016.

YOUTUBE.COM
Ανύπαρκτοι χάρτες και σχέδια εκκένωσης στη Κρήτη υπάρχουν, αλλά είναι ερωτηματικό η αξιοποίηση…



Ετικέτες: