ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Άγνοια; Συλλογική ανοησία; Αποβλάκωση; Δουλοπρέπεια; Σχιζοφρένεια; Δειλός φόβος; (από Βασίλης Βιλιάρδος)

αναρτήθηκε από : Γρηγόρης Κλαδούχος on : Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017 0 comments

.
406
.
Εάν προσθέσει κανείς όλα τα πακέτα στήριξης που εγκρίθηκαν στην Ελλάδα, φτάνει στο ιλιγγιώδες ποσόν των 368,6 δις € – από τα οποία όμως έως το 2015 χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα 215,9 δις €. Από αυτά τα 215,9 δις € λιγότερα από το 5%, δηλαδή 10,8 δις €, εισέρευσαν στον προϋπολογισμό – όχι φυσικά δωρεάν, αλλά ως έντοκα δάνεια. Το μεγαλύτερο μέρος τους, τα 205,1 δις €, δόθηκε για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων –  καθώς επίσης ως κίνητρο για τη συμμετοχή των επενδυτών στο PSI και στην εξαγορά χρέους.
Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα, από το 2010 έως το 2015, πλήρωσε τόκους ύψους 52,3 δις € στους δανειστές της – κυρίως στην ΕΕ, στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ. Οι τόκοι αυτοί το 2018, όταν λήξει η τρίτη δανειακή σύμβαση, θα φτάσουν στα 70,1 δις € – ενώ από το 2022 έως το 2024 θα λήξουν τόκοι 55,5 δις € που έχουν παγώσει.
Μέχρι το 2014 τώρα το δημόσιο εξοικονόμησε 58,6 δις € από την αύξηση των φόρων και τη μείωση των δαπανών – ενώ την ίδια χρονική περίοδο τα μη εξυπηρετούμενα ιδιωτικά χρέη (ακριβώς επειδή αυξήθηκαν οι φόροι, μειώθηκαν οι μισθοί, κλιμακώθηκε η ανεργία, χρεοκόπησαν χιλιάδες επιχειρήσεις, διαλύθηκε ο παραγωγικός ιστός και κατέρρευσαν οι τιμές των ακινήτων), υπερέβησαν τα 200 δις €, συνεχίζοντας την ανοδική τους πορεία.
Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας που είχε υπολογιστεί το 2010 στα 300 δις € χωρίς τα ενεργειακά αποθέματα, έως τα τέλη του 2015 εισπράχθηκαν μόλις 3 δις € – ενώ ως το 2018 τοποθετούνται στα 6 δις €. Φυσικά πρόκειται για ένα αστείο ποσόν, συγκρινόμενο με τους τόκους των 70,1 δις € που θα έχουμε πληρώσει έως τότε – ή με τα 600 δις € που χάθηκαν από την ιδιωτική ακίνητη περιουσία!
Εκτός αυτού, το ξεπούλημα των κερδοφόρων αεροδρομίων, των λιμανιών, του ΟΠΑΠ κοκ. θα έχει ως αποτέλεσμα να λείπουν από το κράτος τα έσοδα από τα κέρδη τους στο μέλλον – οπότε θα πρέπει να εξισορροπηθούν με την αύξηση της φορολογίας. Το δημόσιο χρέος δε, παρά το PSI, τις αποκρατικοποιήσεις, τους φόρους κλπ. είναι κατά 25 δις € μεγαλύτερο από το 2009!
Από τον επόμενο μήνα τώρα θα ξεκινήσει η «κόκκινη καταιγίδα» των τραπεζών: οι μαζικές κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί, όπου πολλοί θα χάσουν τα σπίτια ή τις επιχειρήσεις τους, παραμένοντας χρεωμένοι με το υπόλοιπο του δανείου τους. Παρά την ανυπολόγιστη καταστροφή όμως κανένας δεν αντιδράει, ενώ παραδόξως αυξάνεται ο αριθμός αυτών που τάσσονται υπέρ των μνημονίων – με τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων να τα στηρίζει!
Άγνοια; Συλλογική ανοησία; Αποβλάκωση; Δουλοπρέπεια; Σχιζοφρένεια; Δειλός φόβος; Όλα μαζί; Αδιάφορο, αφού αυτό που μετράει τελικά είναι το αποτέλεσμα – ενώ η δυστυχία του να είσαι Έλληνας σήμερα δεν είναι το χειρότερο, όσο η εθνική ντροπή!
Ετικέτες: