ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








παρουσίαση του βιβλίου του «Λακεδαιμόνιοι Βασιλείς», τραγική τριλογία, τη Δευτέρα, 13 Μαρτίου, στις 20:00, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20.

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 0 comments
Φωτογραφία του χρήστη Pericles Nearchou - Περικλής Νεάρχου.






Ο πρέσβυς ε.τ. Περικλής Νεάρχου σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Λειμών, σας προσκαλεί με ιδιαίτερη χαρά στην παρουσίαση του βιβλίου του «Λακεδαιμόνιοι Βασιλείς», τραγική τριλογία, που θα γίνει τη Δευτέρα, 13 Μαρτίου, στις 20:00, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
● ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, Φιλόλογος, Λογοτέχνης και Κριτικός
Θεάτρου,
● ο Μανώλης Μικρογιαννάκης, Ομότιμος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνική
Ιστορίας,
● ο Νίκος Μπεζαντάκος, Ομότιμος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.


Αποσπάσματα θα διαβάσουν:

● ο Γιώργος Ψυχογυιός, Ηθοποιός,

● η Δανάη Λουκάκη, Ηθοποιός.

Ακολουθεί η περιγραφή του βιβλίου:

Οι «Λακεδαιμόνιοι Βασιλείς» είναι μια δραματική τριλογία, που αντλεί το θέμα της από τη Σπάρτη της παρακμής της Ελληνιστικής εποχής. Δύο βασιλείς της, ο Άγις Δ’ και ο Κλεομένης Γ’, αναλαμβάνουν επαναστατική δράση για να επαναφέρουν τους νόμους του Λυκούργου και τη Σπαρτιατική αγωγή, που αποτέλεσαν το βάθρο του μεγαλείου και της δόξας της πόλεως.

Το θέμα είναι από μια άποψη πολύ σύγχρονο, σε σχέση με τη σημερινή Ελλάδα αλλά και τον σύγχρονο κόσμο. Ο Κλεομένης Γ’, που είχε καταφύγει στην Αίγυπτο για βοήθεια, μετά τη μάχη της Σελλασίας, το 222 π.Χ., αντιτάχθηκε, με τα όπλα, στον διεφθαρμένο βασιλέα Πτολεμαίο Δ’ Φιλοπάτορα, που σχεδίαζε τη δολοφονία του. Απευθύνθηκε στο λαό της Αλεξάνδρειας και τους κάλεσε να συμπαραταχθούν, για την ελευθερία τους, κατά του τυράννου βασιλέως. Δεν ανταποκρίθηκαν όμως, γιατί η μακρά εθελοδουλεία είχε κάνει το έργο της.

Οι «Λακεδαιμόνιοι Βασιλείς» είναι για τον συγγραφέα και ένα πείραμα, που συνδέεται με την πίστη του ότι η Ελληνική τραγωδία, ως θεατρική φόρμα, δεν έχει ιστορικά εξαντληθεί. Μπορεί να δώσει και νέα δημιουργία, με διαχρονικά και σύγχρονα μηνύματα.

ΕΣΗΕΑ
Akadimias 20, 10671 Αθήνα
Ετικέτες: