ενδείξεις - αντενδείξεις

πρός τό δεῖν οὕτωΠροηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε
Άρης Κούκος - Μάτα Αδαμογιάννη «Με την καρδιά στη θάλασσα» / μια «καθαρόαιμη» λαϊκή δουλειά

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 0 comments

Άρης Κούκος - Μάτα Αδαμογιάννη «Με την καρδιά στη θάλασσα»

 05/11/2016
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Θανάσης Γιώγλου
      Μετά από εκατοντάδες ηχογραφήσεις για τη δισκογραφία σαν μουσικός και από μια σειρά από «σκόρπια» δικά του τραγούδια, ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Άρης Κούκος παρουσίασε πριν από ένα μήνα την πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Με την καρδιά στη θάλασσα», αποτέλεσμα της συνεργασίας του με τη στιχουργό Μάτα Αδαμογιάννη, η οποία σε πέντε κομμάτια συνυπογράφει και τη μουσική. Πέντε τραγούδια ερμηνεύει η Ιουλία Καραπατάκη, ταλαντούχα τραγουδίστρια της νεώτερης γενιάς και συμμετέχουν, λέγοντας από ένα τραγούδι, η Σοφία Παπάζογλου, ο Μανώλης Πάππος, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης και ο Μπάμπης Βελισσάριος. Το δίσκο συμπληρώνει ένα οργανικό χασάπικο…

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Η μοίρα η τσιγγάνα (μουσική: Άρης Κούκος) Ιουλία Καραπατάκη
2) Όλοι θα χάσουν κάτι (Άρης Κούκος) Σοφία Παπάζογλου
3) Μπλε βαθύ (Άρης Κούκος - Μάτα Αδαμογιάννη) Κώστας Τριανταφυλλίδης
4) Για τσιγάρα θα πάω (Άρης Κούκος - Μάτα Αδαμογιάννη) Ιουλία Καραπατάκη
5) Κι όλο με πιάνει κόκκινο (Άρης Κούκος - Μάτα Αδαμογιάννη) Ιουλία Καραπατάκη
6) Βόλτα στο φάρο (Άρης Κούκος) Ορχηστρικό
7) Ένα τραγούδι παίζει (Άρης Κούκος) Μανώλης Πάππος
8) Άλλαξε η καρδιά (Άρης Κούκος - Μάτα Αδαμογιάννη) Ιουλία Καραπατάκη
9) Ειρηνικός (Άρης Κούκος - Μάτα Αδαμογιάννη) Μπάμπης Βελισσάριος
10) Με την καρδιά στη θάλασσα (Άρης Κούκος) Ιουλία Καραπατάκη

Οι στίχοι σε όλα τα τραγούδια είναι της Μάτας Αδαμογιάννη, εκτός από το «Κι όλο με πιάνει κόκκινο» που συνυπογράφουν η Αδαμογιάννη με την Χρυσούλα Διπλάρη.

Έπαιξαν οι μουσικοί

diskkouk.jpg
Η ενορχήστρωση έγινε από τον Γιώργο Παπαχριστούδη που έπαιξε πιάνο και τον Άρη Κούκο που έπαιξε μπουζούκι, κιθάρα, μπαγλαμά και μαντολίνο. Έπαιξαν επίσης οι: Δημήτρης Παπαγγελίδης (κλασική και ακουστική κιθάρα), Νίκος Κασσαβέτης (τύμπανα), Ανδρέας Παπάς (κρουστά), Θεόδωρος Κουέλης (κοντραμπάσο), Αναστάσης Μισυρλής (τσέλο) και Ηρακλής Βαβάτσικας (ακορντεόν). Δεύτερες φωνές έκαναν η Σοφία Παπάζογλου και ο Κοσμάς Κοκκόλης. Η ηχογράφηση και η μίξη έγιναν στο Studio «Odeon» από τον Ηλία Λάκκα, την Νιόβη Παναγιωτάτου και την Μαριάννα Κούπα. Οι ζωγραφιές που πλαισίωσαν την έκδοση είναι του ζωγράφου Nicola Delarte, οι φωτογραφίες του ομότεχνου Βασίλη Κορδάτου και η επιμέλεια παραγωγής του Μωυσή Ασέρ.

Την καλαίσθητη έκδοση (βιβλιαράκι - cd) συνοδεύουν κείμενα των δημιουργών και των παραγωγών, καθώς και του γνωστού ερευνητή του λαϊκού τραγουδιού Κώστα Χρηστίδη, του δημοσιογράφου και ραδιοφωνικού παραγωγού Παναγιώτη Φύτρα, του στιχουργού Πάνου Σταθόγιαννη και της Άννας Στάικου. Η έκδοση ολοκληρώνεται με μια σειρά από ποιήματα που, όπως αναφέρεται στο ένθετο, χαρίστηκαν από φίλους που έχουν την ίδια αγάπη και την ίδια «τρέλλα» για το τραγούδι και τον λόγο.

Λίγα λόγια για το δίσκο


Δεν ξέρω αν ένας «Κούκος» μπορεί να φέρει τελικά την άνοιξη. Κι αν ακόμα ο δίσκος του Άρη Κούκου και της Μάτας Αδαμογιάννη δεν φέρνει τα πάνω - κάτω στην ελληνική δισκογραφία (άλλωστε ποιος δίσκος το έχει καταφέρει αυτό τα τελευταία χρόνια;) είναι μια «καθαρόαιμη» λαϊκή δουλειά, χωρίς «εκσυγχρονιστικές» ενορχηστρωτικές παρεκκλίσεις με λούπες, synthesizers κι όλα αυτά τα περιττά… Κι αν μη τι άλλο, είναι μια τρανταχτή απόδειξη, πως συχνότατα οι μπουζουξήδες (ή μπουζουκίστες), καταθέτουν ισάξια δείγματα γραφής με τους καταξιωμένους συνθέτες. Οι επιδόσεις τους μάλιστα στη σύνθεση είναι εξίσου σημαντικές με τις επιδόσεις τους που έχουν σαν μουσικοί.

Χωρίς διάθεση «υποβάθμισης» των υπόλοιπων τραγουδιών, ξεχώρισα με την πρώτη ακρόαση το ζεϊμπέκικο «Ένα τραγούδι παίζει» με τον Μανώλη Πάππο, που καταλήγει ως εξής:

«Σε ξένους πάντα ουρανούς ένα τραγούδι παίζει του Καζαντζίδη τους σκοπούς λυγμούς της μάνας στεναγμούς το ένα πιάτο άδειο στο τραπέζι».


http://www.ogdoo.gr/diskografia/nees-kyklofories/aris-koykos-mata-adamogianni-me-tin-kardia-sti-thalassaΕτικέτες: