ενδείξεις - αντενδείξεις

πρός τό δεῖν οὕτωΠροηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε
Ναι στη ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια; - ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ 5 ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΣΙΩΠΗ ΑΛΛΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ( Α. Σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Β. Ρεπορτάζ της Καθημερινής)

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 0 comments

               Ναι στη ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια; - ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ 5 ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΣΙΩΠΗ ΑΛΛΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ (  Α. Σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Β. Ρεπορτάζ της Καθημερινής)                                                                                                                                                    Α)     Σύσκεψη σήμερα το πρωί στο υπουργείο Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκεμε την Γεν.Γραμματέα του Υπουργείου περιβάλλοντος .κΧριστίνα Μπαριτάκη, τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Ευάγγελο Καπετάνιο και τους δημάρχους Κορινθίων Αλέξανδρο Πνευματικό , τον δήμαρχο Άργους - Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσο, τον δήμαρχο Σπάρτης Ευάγγελο Βαλιώτη,τον δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτη Μαντάς και τον δήμαρχο Τρίπολης Δημήτρη Παυλή.
Θέμα της σύσκεψης ήταν:
1) Η  ολοκλήρωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων ... 
2) Η διασφάλιση - αποφυγή απ ένταξης του έργου από τα ευρωπαϊκά  χρηματοδοτικά κονδύλια.
Οι πέντε δήμαρχοι, Τρίπολης, Κορίνθου, Σπάρτης , Άργους και Βόρειας Κυνουρίας, ως γνωστόν έχουν  εκφράσει  την αντίθεσή τους στην υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ , και  έχουν ταχθεί υπέρ της τοπικής διαχείρισης απορριμάτων.
Σήμερα  εμμένοντας σταθερά στις θέσεις  αυτές, οι οποίες  είναι πλέον αποφάσεις  της ολομέλειας  του ΦΟΣΔΑ  τις εξέφρασαν στην σύσκεψη .
Το υπουργείο από την πλευρά του δεν δεσμεύτηκε σε οποιαδήποτε απόφαση. http://protinews.blogspot.gr/2016/09/5_28.html  

Β)                                    ΕΛΛΑΔΑ «Ναι» στη ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ
:
«Λαμβάνοντας υπόψη το εκρηκτικό πρόβλημα αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου εκτός των άλλων εξακολουθούν να λειτουργούν δεκάδες ΧΑΔΑ (σ.σ. χωματερές), η λύση που θα δοθεί πρέπει να έχει όσο το δυνατόν άμεσα αποτελέσματα και να καλύπτει το σύνολο της Περιφέρειας». Με τη φράση αυτή, οι αρμόδιοι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος γνωμοδότησαν υπέρ της ανάθεσης της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτη, επιλέγοντας ανάμεσα στα «σενάρια» που προτείνει ο περιφερειακός σχεδιασμός. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι η τοποθέτησή τους δεν «κλείνει» την υπόθεση.
Ο σχεδιασμός για τα απορρίμματα στις πέντε περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Αρκαδία, Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία, Μεσσηνία) εξακολουθεί να βρίσκεται «σε τεντωμένο σκοινί». Επειτα από αρκετές επεισοδιακές συνεδριάσεις του συλλογικού οργάνου των δήμων για τα σκουπίδια (ΦΟΔΣΑ), ακολούθησε στα μέσα του καλοκαιριού η έγκριση του περιφερειακού σχεδίου (ΠΕΣΔΑ). Στη συνέχεια, οι δήμαρχοι Αργους, Τρίπολης, Κορίνθου, Σπάρτης και Β. Κυνουρίας απέστειλαν εξώδικο στον ΦΟΔΣΑ, υποστηρίζοντας ότι το τελικό κείμενο του ΠΕΣΔΑ που εστάλη στην κυβέρνηση δεν απηχούσε τις απόψεις τους (οι ίδιοι υποστηρίζουν τη διαχείριση σε τοπικό επίπεδο). Στα μέσα Σεπτεμβρίου ο ΦΟΔΣΑ απέστειλε κάποιες προσθήκες, οι οποίες έγιναν αποδεκτές και έτσι η διαδικασία έγκρισης του περιφερειακού σχεδιασμού συνεχίστηκε.
Στο πλαίσιο αυτό, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, οι δύο συναρμόδιοι γενικοί γραμματείς (Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Βαγγέλης Καπετάνιος και Περιβάλλοντος Χριστίνα Μπαριτάκη) απέστειλαν στον ΦΟΔΣΑ τις παρατηρήσεις τους, γνωμοδοτώντας τελικά υπέρ της ανάθεσης σε ιδιώτη. Πιο συγκεκριμένα, το «σενάριο» το οποίο προέκριναν ήταν εκείνο της «κεντρικής» διαχείρισης των απορριμμάτων με παράλληλη ανάπτυξη μικρών μονάδων μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας που θα εξυπηρετούν μεμονωμένους δήμους ή ομάδες δήμων και τη δημιουργία τοπικών μονάδων κομποστοποίησης βιοαποβλήτων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι μεγάλες μονάδες δεν θα διαχειρίζονται σύμμεικτα (κοινά) σκουπίδια, αλλά το υπόλοιπο έπειτα από διαλογή στην πηγή των ανακυκλώσιμων.
Το σενάριο αυτό πρακτικά συνεπάγεται την υπογραφή της σύμβασης με τον προσωρινό ανάδοχο ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (εκκρεμεί από τον Ιούλιο του 2013). Κι αυτό, γιατί οι όποιες μονάδες τοπικής διαχείρισης για τα σύμμεικτα ή τα βιοαποδομήσιμα δεν έχουν μελετηθεί (χωροθετηθεί, ελεγχθεί, αδειοδοτηθεί), επομένως ακόμα κι αν ένας δήμος επιθυμεί να διατηρήσει ένα κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων, στην πράξη αυτό θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο.
Το ερώτημα, τώρα, είναι αν η λύση που προέκριναν οι δύο γενικοί γραμματείς θα τύχει της στήριξης όλων των δήμων (ή οι αποφάσεις θα προσβληθούν στο ΣτΕ, το οποίο, σημειωτέον, έχει απορρίψει στο παρελθόν δύο προσφυγές). Η Πολιτεία, πάντως, δεν έχει... άγχος για τη χρηματοδότηση του έργου, καθώς είναι το μόνο από τα ΣΔΙΤ που έχει ενταχθεί στο τοπικό Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) και δεν χρειάζεται να «ανταγωνιστεί» τα έργα των υπολοίπων Περιφερειών για ένταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ.
http://www.kathimerini.gr/876540/article/epikairothta/ellada/nai-sth-sdit-gia-ta-skoypidia
Ετικέτες: