ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΡΙΖΑ: ΑΠΟ ΤΟ «ΚΥΒΕΡΝΩ» ΣΤΟ «ΑΝΤΕΧΩ»

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016 0 comments
Την ΑΥΓΗ της Κυριακής απασχόλησε η ετήσια κυβερνητική δράση του ΣΥΡΙΖΑ. Στις σελίδες της εφημερίδας θα δει κάποιος ότι δεν προσπαθούν να δείξουν ότι είναι σωστά, δίκαια αυτά που κάνουν. Αγοράζουν επιχειρήματα από τα παλιατζίδικα που κάποιοι προηγούμενοι τα ξεφορτώθηκαν. Το πρόβλημά τους δεν είναι να κυβερνήσουν αλλά να αντέξουν. Και βλέπουν την πολεμική εναντίον τους από το πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο. Το αν ο λαός απέσυρε την υποστήριξή του δεν το θέτουν ως πρωταρχική αμφισβήτηση. Φαίνεται καθαρά ότι το πρώτο που τους ενδιαφέρει είναι να διατηρηθούν στις καρέκλες και όχι η κοινωνική νομιμοποίηση.

     Ο Θανάσης Καρτερός έχει αναλάβει την λαϊκότροπη προπαγάνδα ενίσχυσης του κομματικού πνεύματος. Η ΑΥΓΗ του παρέχει στην τελευταία σελίδα, όπως σε ένα καλό γεύμα το καλύτερο το κρατάμε για το τέλος. Το κείμενό του έχει τίτλο «Αντέχει η κυβέρνηση;» Και προτείνει «να μην κωλώσουμε τώρα». Θα ασχοληθούμε ξανά για την αριστερή μαγκίτικη δημοσιογραφία του.

     Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα αναρωτιέται «ποια είναι λοιπόν τα λάθη της κυβέρνησης», ενώ δίπλα, στην δεύτερη σελίδα ο Γιώργος Φαράκλας δεν κατάλαβε ότι ο κόσμος ψάχνει να ακουμπήσει σε άλλες εφεδρείες. Για αυτόν «είναι απορίας άξιο το ρεύμα που διαπνέει τον κεντρώο χώρο…». Ο Γ. Φαράκλας είναι και καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας.

     Στις μέσα σελίδες δεν θα κάνουμε στάση σε άλλα κείμενα, ούτε σε αυτό του Λαφαζάνη(!). Αλλά πρώτα σε αυτό του Βασίλη Πάϊκου. Θέλει να ασχοληθεί με τις διαμαρτυρίες των αγροτών. Αλλά «την πάτησε». Δεν ενδιαφέρεται αν έχει δίκιο η κυβέρνηση ή οι αγρότες. Θέλει να αποδυναμώσει την κίνησή τους, φέρνοντας στην μνήμη μας τι έλεγαν για τους αγρότες τα κανάλια πριν από χρόνια. Το ζήτημα της λαϊκής δυσφορίας το μεταφέρει στο πως το διαχειρίζεται η τηλεκρατία. Αλλά δυστυχώς, για τον κ. Πάϊκο αυτά που έλεγαν τα κανάλια τότε, με υπερβολή της αλήθειας, αλλά και συκοφαντίες, τα είπαν αυτές τις ημέρες υπουργοί της κυβέρνησης. Και εξαγρίωσαν την κοινωνία. Έτσι, τζάμπα ο κόπος εφεύρεσης επιχειρημάτων από τους προπαγανδιστές της καθεστωτικής αριστεράς.

     Φιλοξενείται βέβαια και ο Νίκος Βούτσης, μεγάλο ανανεωτικό πολιτικό κεφάλαιο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο Παυλόπουλος τον επιβράβευσε. Να προσέξουμε και το φραστικό κόλπο του Α. Μπαλτά, πανεπιστημιακού και υπουργού Πολιτισμού: μας θυμίζει ότι υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ «μία συμφωνία που δεν καταργεί μνημόνια…». Δεν μας λέει τι υπέγραψε αλλά …τι δεν υπέγραψε. Ο επιστήμονας που χρησιμοποιεί ως εργαλείο του την γλώσσα γνωρίζει και γλωσσικούς δρόμους διαφυγής.

     Οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν διεξόδους διαφυγής. Ο αυταρχικός κρατισμός που είναι ιστορικό φορτίο τους, τους αφήνει να πλέουν σε ένα επιχειρηματολογικό κενό. Δυστυχώς επικρατεί και συντηρούν την κουλτούρα του θύματος. Θέλουν να πιστέψουμε ότι είναι θύματα, οπότε ή ευθύνες δεν έχουν, ή συγχωρούνται.

Γρηγόρης Κλαδούχος- 1/2/2016
www.timakanoume.gr