ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Επιστροφή των Δήμων στους Πολίτες - Πόσες φορές ακούσαμε, διαβάσαμε, για τοπική ανάπτυξη και αποκέντρωση; (του ΝΤΙΝΟΥ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ)

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 0 comments

 

Πόσες φορές τα τελευταία είκοσι χρόνια ακούσαμε για μεταρρυθμίσεις και ανατροπές στο χώρο της Τ. Αυτοδιοίκησης; Πόσες φορές ακούσαμε, διαβάσαμε, για τοπική ανάπτυξη και αποκέντρωση;
Η αποκέντρωση, η τοπική ανάπτυξη, η περιφερειακότητα, η άμεση δημοκρατία δεν είναι έννοιες αφηρημένες, δεν λειτουργούν συμπληρωματικά, αλλά καθορίζουν την ίδια την εξέλιξη της Τ. Αυτοδιοίκησης, που για άλλη μια φορά σήμερα, καλείται να παίξει ίσως τον πιο ουσιαστικό και ενεργό ρόλο στον αιώνα που διανύουμε.
Το κλειδί είναι η επιστροφή των δήμων στους πολίτες.
Επιστροφή στην πολιτική (άμεση) δημοκρατία, όπου οι επιλογές και οι στόχοι της σε τοπικό επίπεδο, θα πρέπει να βασίζονται σε μία ισχυρή πλειοψηφία και τοπική δημοκρατία, που θα εξασφαλίζουν την οικονομική δημοκρατία και την τοπική αυτοδυναμία.
Επιστροφή σε μια Τ. Αυτοδιοίκηση που να αξιοποιεί τη δυνατότητα επιλογών τοπικού χαρακτήρα, διασφαλίζοντας τη πολυφωνία η οποία πλαισιώνεται από μία έντονη αίσθηση ευθύνης σε τοπικό επίπεδο, για το συνολικό σύστημα διακυβέρνησης.
Επιστροφή σε μια Τ. Αυτοδιοίκηση ζωντανό και δημιουργικό κύτταρο πρωτοβουλιών και δράσεων των τοπικών κοινωνιών, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις μεγάλες, σύγχρονες προκλήσεις που αφορούν την ανάπτυξη, την απασχόληση, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, την κοινωνική πολιτική, την παιδεία, τη νέα γενιά, τις νέες τεχνολογίες, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την υγεία, τις μεταφορές.
Ο Δήμος Κορινθίων αποτελεί ένα ολοκληρωμένο τοπικό παραγωγικό σύστημα. Ο τόπος, το έδαφος, ο υπόγειος πλούτος, η πυκνότητα των μνημείων, το αγροτικό και φυσικό κεφάλαιο, η θάλασσα, τα τυπικά τοπικά προϊόντα είναι τα συμβολικά του κεφάλαια.
Είναι τα κλειδιά μιας άλλης ανάπτυξης και συμφιλίωσης του κορεσμένου και πλαδαρού παραλιακού μετώπου με την ενδοχώρα.
Ο νέος κύκλος προϋποθέτει μια νέα συμμαχία ανθρώπων με γνώσεις, πολιτική και πολιτισμική επάρκεια, εθελοντές με πείσμα και ρεαλισμό που θα καταγράψουν τη φυσιογνωμία, την ταυτότητα, τους πόρους, τον παραγωγικό ιστό του δήμου για να οδηγηθούμε σε ένα συνέδριο αυτογνωσίας και ανάπτυξης για τα επόμενα δέκα ,είκοσι χρόνια.
Είναι καιρός να ανοίξει η αγορά του λόγου και στον Δήμο Κορινθίων. Στη πρωτεύουσα και τις δημοτικές ενότητες. Να αναζητήσουμε από σήμερα την νέα ταυτότητα της πόλης πρωτεύουσας και των γεωγραφικών διαμερισμάτων, μέσα από την διαδρομή του ιστορικού πλούσιου παρελθόντος, της σημερινής κατάστασης και της προβολής της (τους), στο μέλλον.
Μπορεί να είναι καρτούν 7 άτομα και άτομα που στέκονται

(σχετικό) ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ Ntinos Papantoniou ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ Giannis Lamprou:
Ιωάννη. Μια από τις μεγαλύτερες αρετές της δημοκρατίας, είναι η χαρά να κάνεις πολιτική και ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι η πιο σπουδαία αγορά λόγου. Τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στην Κόρινθο, αλλά σ' όλη την Ελλάδα, η συνομιλία με την κοινωνία, είναι απούσα και ξέρεις, η απουσία διαλόγου δεν συμβάλλει στην συγκρότηση συλλογικής συνείδησης, κινημάτων διεκδίκησης και θέσεων. Το αυτοδιοικητικό αλφάβητο της πλειοψηφίας των αιρετών, φτωχό, αποσπασματικό και ειλικρινά όσο και αν έψαξα δεν ξεχώρισα περισσότερες από πέντε φωτεινές περιπτώσεις αυτοδιοικητικών.
Ετικέτες: