ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Λήμνο - Ενα νέο πολυπρισματικό φεστιβάλ.

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021 0 comments

 

Ενα νέο πολυπρισματικό φεστιβάλ, με πληθώρα εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους, κάνει πρεμιέρα στις 11 Ιουλίου

oloi-oi-dromoi-odigoyn-sti-limno-561421801

Ο τόπος είναι η Λήμνος και η αφορμή ένα νέο, πολυπρισματικό φεστιβάλ που θα διεξαχθεί εκεί από τις 11 έως τις 19 Ιουλίου. Τίτλος του, Kournos Music Festival, νέος πολιτιστικός θεσμός που εδρεύει στο νησί και συνδιοργανώνεται για πρώτη φορά από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή.

Mε κεντρικό άξονα την τέχνη του λυρικού τραγουδιού, έχει ως σκοπό του την παρουσίαση site-specific μουσικών και χορευτικών παραστάσεων, λογοτεχνικών performance, εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων για παιδιά, αναδεικνύοντας παράλληλα τον πλούτο της λημνιακής αρχιτεκτονικής με την ανάδειξη εμβληματικών κτισμάτων και χώρων: Μουσείο Ιστορίας, Παιχνιδιού και Παιδικού Βιβλίου, Πλατεία Παλαιού Πεδινού, Πλατεία Πορτιανού, Σινεμά Μαρούλα, Παρισίδειον Νηπιαγωγείο, Σαράντειον Παρθεναγωγείο.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το Μουσείο Ιστορικού Παιχνιδιού και Βιβλίου, φιλοξενεί τη συλλογή του αρχαιολόγου και συγγραφέα Χρήστου Μπουλώτη. Για τη στέγασή του παραχωρήθηκαν από τον δήμο δύο κτίρια στον Τούρκικο Γιαλό. Το ένα μάλιστα από αυτά, που φιλοξενεί το κύριο σώμα των παλιών παιχνιδιών, χτίστηκε το 1906, κατά την τελευταία δηλαδή οθωμανική περίοδο της Λήμνου. Το συγκεκριμένο κτίριο γνώρισε έκτοτε ποικίλες χρήσεις, με τελευταία στην ιστορία του αυτή του νηπιαγωγείου. 

Στον αύλειο χώρο του θα πραγματοποιηθεί η εκπαιδευτική δράση «Πλάθω τον ήρωά μου» από τον εικαστικό Φίλιππο Βασιλείου (Τετάρτη 14 Ιουλίου). Μέσα από κινητικά παιχνίδια, σκίτσα και ετερόκλητες τεχνικές οι συμμετέχοντες στο εργαστήρι, παιδιά και ενήλικοι, πραγματεύονται την έννοια του «ήρωα» στην εποχή μας πλάθοντας τον δικό τους χαρακτήρα – είδωλο.

Μια άλλη σημαντική εκδήλωση του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της προϊστορικής Μύρινας που εντοπίζεται στην ίδια περιοχή με τη σημερινή πρωτεύουσα της Λήμνου. Εκεί, θα παρουσιαστεί η παράσταση χορού «Stamp», με την οποία ξεκινάει το φεστιβάλ, την Κυριακή 11 Ιουλίου. Η χορεύτρια και χορογράφος Πωλίνα Κρεμαστά, με συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ όπως το Insoliti International dance festival στο Τορίνο και ο Ιταλός σολίστ του σαξοφώνου Guido De Flaviis, συνεργάτης της Οrchestra dell’ Accademia Nazionale di Santa Cecilia, αυτοσχεδιάζουν και δημιουργούν μια site specific μουσικοχορευτική performance πάνω σε συνθέσεις του Γιώργου Κουμεντάκη και σε παραδοσιακές μελωδίες της Λήμνου.

Μία όχι ευρέως γνωστή αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα φυσιογνωμία των ελληνικών γραμμάτων θα αναδειχθεί μέσα από το φεστιβάλ: ο συγγραφέας Β. Μανής (1876-1919), σύγχρονος του Σουρή και τακτικός συνεργάτης του σατιρικού περιοδικού «Σκριπ», έζησε από κοντά, ως υπίατρος, τους Βαλκανικούς Πολέμους και τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Υπάρχει μια τραγική διάσταση στην περίπτωση του Μάνη: αυτοκτόνησε όταν ξεκίνησε η πρώτη ελληνική υποχώρηση και οι σφαγές στο Αϊδίνι. Η μοίρα του μοιάζει συνυφασμένη με τα ιστορικά γεγονότα που σφράγισαν την πορεία της Λήμνου στον εικοστό αιώνα.

Η εκδήλωση με θέμα τον Μανή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Ιουλίου. Τίτλος της, «Ο ψευτοπόλεμος». Πρόκειται για μουσικoθεατρική performance από τον Γιάννη Αναστασάκη, κιθαρίστα – δημιουργό των Jam Pedals και εμπνευστή του project «Sound of colors» με μουσικούς όπως οι Arve Henriksen, Eivind Aarset, Σαβίνα Γιαννάτου, Μιχάλης Σιγανίδης κ.ά. 

oloi-oi-dromoi-odigoyn-sti-limno0
Φωτογραφία της εικαστικού Μαρίας Κουμιανού, που ζει και εργάζεται στη Λήμνο, ειδικά για το 1ο Kournos Music Festival. 

Ως προς τις άλλες εκδηλώσεις, έχουμε:

• Δευτέρα 12/7: Λυρική performance «Σχολείον των ντελικάτων εραστών» του Ρήγα Βελεστινλή (αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης). Σε συνεργασία με το ΜΕΑΣ Λήμνου. Τι κοινό έχουν ο Βολταίρος με τον Γαλλικό Μάη; Ο Ρήγας με τον Λορέντζο ντα Πόντε; Ο Γκλουκ με τον Ζιλμπέρ Μπεκό; Η Ομάδα Ραφή συνεχίζοντας την έρευνά της πάνω στο έργο του Ρήγα Βελεστινλή «Σχολείον των Ντελικάτων Εραστών» μετά τη συνεργασία της με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σχεδιάζει ειδικά για τη Λήμνο μια λυρικοθεατρική παράσταση σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα του συλλόγου «ΜΕΑΣ» Λήμνου, συμπράττοντας με τον Guido De Flaviis και τον σολίστ του ακορντεόν Κώστα Ζιγκερίδη, μέλος του Oros Ensemble και συνεργάτη της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ. Ο Κώστας Ζιγκερίδης έζησε στην Αργεντινή όπου δίδασκε ελληνική μουσική στο ίδρυμα «Fundaciοn Helénica en Argentin». Συμμετέχουν οι Λητώ Μεσσήνη (υψίφωνος), Αναστασία Κότσαλη (μεσόφωνος), Κώστας Ζιγκερίδης (ακορντεόν), Guido De Flaviis (σαξόφωνο).

• Τρίτη 13/7: «Ο Μικάδος», σατιρική οπερέτα σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση. Συμπαραγωγή: Εθνική Λυρική Σκηνή – Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή. Μουσική δράση με τη συμμετοχή μελών της Δημοτικής Φιλαρμονικής Μύρινας Λήμνου.

• Σάββατο 17/7: Λυρική συναυλία «Assemblage» με τους Διονύση Τσαντίνη (μπάσος), Γιώργο Γουμενάκη (μαντολίνο), Σπύρο Τζέκο (κλαρινέτο). Τρεις σημαντικοί σολίστ συμπλέουν σε έναν μοναδικό συνδυασμό οργάνων και φωνής, ειδικά για το Kournos Music Festival, για μια συναυλία εμπνευσμένη από τον θρυλικό δίσκο του Βραζιλιάνου κιθαρίστα Baden Powell, «De Rio a Paris». Ετερόκλητα ηχοχρώματα σε πρωτότυπες διασκευές, μπόσα νόβα και γαλλικά chanson, φόρος τιμής σε έναν από τους επιδραστικότερους κιθαρίστες του 20ού αιώνα. 

• Κυριακή 18/7: Σεμινάριο/masterclass πνευστών για παιδιά κάθε ηλικίας από τον Α΄ Κορυφαίο στα πνευστά της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Σπύρο Τζέκο.

• Δευτέρα 19/7: Εργαστήριο τραγουδιού για τραγουδιστές κάθε ηλικίας από τον μπάσο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Διονύση Τσαντίνη.

Ετικέτες: