ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΡΟΖΑ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΡΜΕΝΙΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ - ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020 0 comments

 

Συγκινητική η παρουσία Αρμενίων και Ελλήνων στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στον αρμένικο λαό.
Αίσθηση μου προκάλεσε η απουσία των αριστερών κομμάτων και διανοούμενων με εξαίρεση της Νίνας Κασιμάτη και του Γιάννη Αμανατίδη από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και του Γιώργου Καραμπελιά από το ΆΡΔΗΝ.
Μετά τη στάση του Πόντιου Πιλάτου από μέρους της κυβέρνησης, με ιδιαίτερη λύπη διαβάσαμε την χλιαρή αντίδραση των αριστερών κομμάτων.
Στις μέρες μας πολυφοριέται ο αντιφασισμός, αλλά όταν η έλλειψη γνώσης και η λήθη συσκοτίζουν τις απαρχές της γέννησης του ναζιστικού φαινομένου πρέπει να ανησυχούμε.
Θα ήταν ένα κεράκι στη μνήμη του Παύλου Φύσσα η παρουσία όλων μας.
Σήμερα στο Σύνταγμα δεν ήταν η σκέψη μας μόνο στους νέους της Αρμενίας, συμμετείχαμε σε ένα οφειλόμενο μνημόσυνο για όλα τα αθώα θύματα της ανθρώπινης θηριωδίας που συνδέεται με την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης. Ηταν η παρουσία μας ζήτημα πολιτικής ηθικής.
Για να βοηθήσουμε τη μνήμη όλων όσων αυτοχαρακτηρίζονται προοδευτικοί, αντιεθνικιστές, αντιφασίστες καταθέτουμε δύο κείμενα που ίσως να βοηθήσουν να επαναπροσανατολίσουμε ορθότερα τις ιδεολογικές μας σταθερές.
Να θυμήσω ότι οι Αρμένιοι είναι ο κατ' εξοχήν λαός της προσφυγιάς μετά τον Εβραϊκό λαό.
Μία από τις σημαντικότερες μελέτες για την κατανόηση του ναζιστικού φαινομένου είναι αυτή του STEFAN IHRIG.
Διαβάζουμε απο τον πρόλογο της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του:
Ο ΧΙΤΛΕΡ ΩΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΤΑΤΟΥΡΚ
... Όταν τουρκική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τον Χίτλερ για τα 50στά γενέθλια του, απευθυνόμενος προς αυτούς ανέφερε τον Μουσταφά Κεμάλ ως δάσκαλό του: "... Ο Μουσολίνι ήταν ο πρώτος του μαθητής και εγώ (δηλαδή ο Χίτλερ) είμαι ο δεύτερος μαθητής του"(... )
Στη καθεστωτική βιογραφία του Χίτλερ την οποία συνέγραψε, ο Λιερς θεωρεί ότι το κεμαλικό κίνημα ηγείται των νέων λαϊκίστικων εθνικιστικών κινημάτων που προβάλλουν.
Το κράτος που δημιούργησε ο Ατατούρκ ήταν το κράτος που ονειρεύονταν οι Ναζί, απαλλαγμένο από τα επικίνδυνα παράσιτα. Είναι ξεκάθαρο ότι η σφαγή των Οθωμανών Αρμενίων αποτέλεσε για τους Ναζί ένα από τα βασικά θεμέλια αυτού του νέου εθνικιστικού κράτους. Σε μία κομματική συγκέντρωση το 1927, ο Χίτλερ παραλλήλιζε τους Έλληνες και τους Αρμένιους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με τους Εβραίους:
"Έχουν (εκείνα) τα συγκεκριμένα επαίσχυντα χαρακτηριστικά που καταδικάζουμε στους Εβραίους". Ενώ, από την άλλη, όταν επρόκειτο να εφαρμοστούν οι ρατσιστικοί νόμοι της Νυρεμβέργης, εκδόθηκε εγκύκλιος που αποφαινόταν ότι "οι Τούρκοι είναι Άρειοι".
STEFAN IHRIG, Ατατούρκ και Ναζί, Δάσκαλος και μαθητές στην εφαρμογή του ολοκληρωτισμού
*********
ΡΟΖΑ ΛΟΎΞΕΜΠΟΥΡΓΚ
Οι εθνικοί αγώνες στην Τουρκία
και η σοσιαλδημοκρατία
Η κατάσταση στην Τουρκία
Πολύ συχνά συναντάει κάνεις στον κομματικό τύπο τη προσπάθεια να παρασταθούν τα γεγονότα στην Τουρκία σαν ένα καθαρό προϊόν των διπλωματικών ραδιουργιών, ιδιαίτερα της ρωσικής πλευράς. Ένα διάστημα μάλιστα μπορούσε να πέσει κανείς πάνω σε απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες οι τουρκικές θηριωδίες ήταν καθαρό ψεύδος...Ποια είναι η λοιπόν η κατάσταση σχετικά με τους εθνικούς αγώνες στην Τουρκία που μας ενδιαφέρουν εδώ;
Σε μία μερίδα του τύπου έχει παρουσιαστεί πολύ πρόσφατα η Τουρκία σαν ένα νησί των μακάρων, όπου οι "διάφορες εθνότητες ζούσαν επί αιώνες ειρηνικά ο ένας δίπλα στον άλλον", "οι οποίες είχαν τέλεια αυτονομία" και όπου μόνο η ανάμειξη της ευρωπαϊκής διπλωματίας δημιούργησε έντεχνα εντάσεις, αφού κατάφεραν να παραπείσουν τους ευτυχείς λαούς της Τουρκίας ότι ήταν δήθεν καταπιεσμένοι και ταυτόχρονα εμπόδισε το άκακο αρνί, το Σουλτάνο, να μη πραγματοποιήσει τις "επανειλημμένα ψηφισμένες μεταρρυθμίσεις" του.
Αυτοί οι ισχυρισμοί βασίζονται σε μία εκτεταμένη άγνοια των συνθηκών.(...)
Η ΘΈΣΗ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑΣ
Ποια θα πρέπει λοιπόν να είναι η θέση της σοσιαλδημοκρατίας απέναντι σε όσα συμβαίνουν στην Τουρκία;...
Οι χριστιανικές χώρες δεν συνδέονται με την Τουρκία παρά μόνο με τη βία. Δεν υπάρχεις σε αυτές εργατικό κίνημα και αποχωρίζονται εξαιτίας μιας φυσικής κοινωνικής εξέλιξης ή, καλύτερα, αποσύνθεσης.
Επομένως, τα απελευθερωτικά κινήματα μπορούν να προχωρήσουν εδώ μόνο με τη μορφή ενός εθνικού αγώνα και γι' αυτό η συμπαράστασή μας σ' αυτά πρέπει να είναι ανεπιφύλακτη.
Η απελευθέρωση των χριστιανικών λαών από την Τουρκία σημαίνει πρόοδο στη διεθνή πολιτική ζωή....
Η απόσπαση των χριστιανικών χωρών από την Τουρκία είναι μία πρόοδος, ένα έργο της σοσιαλιστικής εξέλιξης, επειδή η απόσπαση αυτή είναι ο μοναδικός δρόμος, μέσα από αυτόν θα μπορέσουν οι τουρκικές χώρες να οδηγηθούν σε υψηλότερες μορφές σοσιαλιστικού βίου.
(ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΏΝ ΤΗΣ ΣΑΞΩΝΊΑΣ-ΔΡΕΣΔΗ αρ. 234, 235, 236 / 8,9,10 Οκτωβρίου 1886)
Αναδημοσίευση από το περιοδικό "λαοί" τεύχος 1, Μάιος 1987
Η ανακοίνωση του ΚΚΕ
Τομέας διεθνών σχέσεων του ΣΎΡΙΖΑ
Βιβλία για την ιστορία και τη γενοκτονία των Αρμενίων από τις εκδόσεις Στοχαστής, ΒΑΧΑΚΝ ΝΤΑΝΤΡΙΑΝ, Η ιστορία της αρμενικής γενοκτονίας και ΟΧΑΝΕΣ-ΣΑΡΚΙΣ ΑΓΑΜΠΑΤΙΑΝ, Αρμενία, Αναδρομή στην ιστορία του αρμενικού έθνους και εκδ. Γόρδιος, VAROUJAN ATTARIAN, Η γενοκτονία των Αρμενίων στον ΟΗΕ της "Διεθνούς Ένωσης για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών"

Ετικέτες: