ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








ΓΙΑΤΙ Η ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ: "ΠΟΙΟ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ" και ένα σχόλιο από τον Ντίνο Παπαντωνίου

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019 0 comments

     
  
   Η σελίδα αυτή θέλει να επικεντρωθεί σε ΙΔΕΕΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ με στόχο την ανασυγκρότηση του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Να υπηρετήσει το άνοιγμα της αγοράς του λόγου σε τοπικό επίπεδο. Η τοπική κοινωνία να προβάλει στον ορίζοντα τη δυναμική εικόνα του εαυτού της. Προϋπόθεση είναι η γνώση, (αυτοανάγνωση) συγκριτικών πλεονεκτημάτων και κοινωνικών και χωρικών άνισων κατανομών. Και με γνώση, βέβαια, των ορίων, που θέτει το θεσμικό περιβάλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης.
                                       *
    Η οικονομία και η πολιτική έχουν ξεχωρίσει από την κοινωνική ζωή, έχουν «απελευθερωθεί» από την κοινωνική εντολή. Οι κρατικοί μηχανισμοί στην κορυφή τους έχουν παραχωρηθεί στις δυνάμεις των «αγορών» που ξεφεύγουν από δημοκρατικούς ελέγχους. Απέναντι στην λαϊκή αγανάκτηση με κραυγές συναισθηματικής απελπισίας, η αυτενέργεια των πολιτών μπορεί να δώσει απάντηση μέσα από στρατηγικές των τοπικών συστημάτων, στους δήμους, τις κοινότητες, τις μικροπεριοχές ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Αυτή η στρατηγική λειτουργεί και ως αυτοάμυνα αλλά και αποτελεί επανάκτηση του πνεύματος του κλασικού ανθρώπου, που υπερασπίζεται το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΥΤΟΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ, αξίες, κοινά αγαθά και τον δικό του τρόπο μετάβασης.
                                                                     *
    Οι δημότες καλούμαστε μετά πέντε χρόνια να ψηφίσουμε. Οι κάτοικοι και ψηφοφόροι στον δήμο, αναλώσιμοι σε μία ημέρα της κάλπης. Οι εκπρόσωποι όλα αυτά τα χρόνια, όσοι εκλέχτηκαν, δεν είχαν την διάθεση να ενημερώσουν, να δείξουν σεβασμό, να συνομιλήσουν με την κοινωνία, να λογοδοτήσουν, σε μία ανοιχτή δημόσια συζήτηση. Δήμος, όμως, είναι οι άνθρωποι. Τα έργα του Δήμου, Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ είναι το πέρασμα, ο παρών χρόνος, το σήμερα, που από το άσχημο και πικρό παρελθόν, το χθες, γονιμοποιεί το ταιριαστό της κοινωνίας μέλλον.
                                                                   *
    Μπορείς να εμπιστεύεσαι τις σκέψεις σου, τις προτάσεις σου, που κατακτήθηκαν με ένα κόστος, στους μαζικούς μηχανισμούς του διαδικτύου, όπως το facebook; Όταν αυτοί οι μηχανισμοί είναι λειτουργικοί μιας κρίσιμης πληθυντικής μάζας ψυχολογικής καταστολής και ασημαντοκρατίας; Που εκπαιδεύουν στην ειδωλολατρεία και τον φετιχιστικό και ηδονιστικό παροξυσμό του like; Ναι, όταν σε αυτά τα επιτεύγματα του τεχνοπολιτισμού, σε αυτά τα γιγάντια μεγαθήρια της επικοινωνίας, ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΣΥΜΒΟΛΑ, ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟ ΜΕ ΝΟΗΜΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ.



Ntinos Papantoniou Ένας είναι ο δρόμος. Η επιστροφή της πολιτικής και των πολιτών στη κοινωνία.

Δηλαδή την επιστροφή των «δήμων» στους πολίτες. 

Επιστροφή στην πολιτική (άμεση) δημοκρατία, αλλά και την οικονομική δημοκρατία και την τοπική αυτοδυναμία (όχι αυτάρκεια), δηλαδή την δημιουργία τοπικής οικονομικής δύναμης με τη μορφή εξουσίας για τον καθορισμό της τοπικής παραγωγής και της διάθεσής της.
Επιστροφή στην ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας και των πολιτών, στην αλλαγή του τρόπου αυτό-διοίκησης, η οποία πλαισιώνεται από μία έντονη αίσθηση ευθύνης σε τοπικό επίπεδο. 
Επιστροφή σε μια Τ. Αυτοδιοίκηση που οι επιλογές και οι στόχοι της σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να βασίζονται σε μία ισχυρή τοπική δημοκρατία.

Επιστροφή σε μια Τ.Αυτοδιοίκηση που να αξιοποιεί ιδιαίτερα τη δυνατότητα επιλογών τοπικού χαρακτήρα, διασφαλίζοντας τη δυνατότητα της πολυφωνίας για το συνολικό σύστημα διακυβέρνησης. 

Επιστροφή σε μια Τ. Αυτοδιοίκηση ζωντανό και δημιουργικό κύτταρο πρωτοβουλιών και δράσεων των τοπικών κοινωνιών, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν αυτοτελώς στις μεγάλες, σύγχρονες προκλήσεις που αφορούν στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στο περιβάλλον, στην ποιότητα ζωής, στην κοινωνική πολιτική, στην παιδεία, στην υγεία, στον πολιτισμό, στις μεταφορές, στη νέα γενιά, τον αθλητισμό, στις νέες τεχνολογίες, 

Επιστροφή στη συμφιλίωση και συνύπαρξη του πρωτογενή τομέα με τις υπηρεσίες, την βιοτεχνία, την βιομηχανία και την μεταποίηση στην περιοχή μας.
Καλή επιτυχία στο ταξίδι σας.