ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Pavlos Georgiadis: Το Υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ δήλωσε πως θα κινηθεί εκ νέου νομικά ενάντια σε μια ομάδα χημικών εταιρειών

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018 0 comments

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ δήλωσε πως θα κινηθεί εκ νέου νομικά ενάντια σε μια ομάδα χημικών εταιρειών, όπως οι εταιρείες Monsanto Company και The Dow Chemical Company, οι οποίες παρήγαγαν το θανατηφόρο ζιζανιοκτόνο Agent Orange για τον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ.
Η ανακοίνωση ήρθε ως άμεσο αποτέλεσμα του νομικού προηγουμένου που δημιούργησε η ετυμηγορία του δικαστηρίου του Σαν Φρανσισκο, στις 10 Αυγούστου, με την οποία διέταξε τη Monsanto να πληρώσει πάνω από 289 εκατ. δολάρια σε συνολικές ζημίες στον πρώην σχολικό επιστάτη Dewayne Johnson, ο οποίος πάσχει από μη-Hodgkin λέμφωμα, που προκλήθηκε από την χρήση του ζιζανιοκτόνου RoundUp που παράγει η Monsanto με βάση την γλυφοσάτη. Το δικαστήριο επέβαλε το πρόστιμο στην εταιρεία, για ελλειπή ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τους κινδύνους της χρήσης του RoundUp.
Τις είναι το Agent Orange;
Ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποίησε το Agent Orange και άλλα αποφυλλωτικά φυτοφάρμακα στο πλαίσιο του προγράμματος χημικού πολέμου «Operation Ranch Hand». Η Dow Chemical και η Monsanto ήταν οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί του Agent Orange για τον στρατό των ΗΠΑ, μαζί με δεκάδες άλλες εταιρείες όπως οι Diamond Shamrock, Uniroyal, Thompson Chemicals και Hercules.
Το 1961 και το 1971, η αμερικανική κυβέρνηση και η Δημοκρατία του Βιετνάμ (Νότιο Βιετνάμ) χρησιμοποίησαν τα «ζιζανιοκτόνα ουράνιου τόξου» (Agents Orange, Pink, Green, Purple, White and Blue) αποψιλώνοντας τα δάση και τις μαγγρόβιες, στις οποίες έβρισκαν καταφύγιο οι Vietcong. Στόχος ήταν να ανοίξουν περιμέτρους για στρατιωτική χρήση, αλλά και να καταστρέφουν τους ορυζώνες για να λιμοκτονήσουν τον εχθρό τους. Το πιο ευραίως ψεκασμένο από αυτά τα ζιζανιοκτόνα ήταν το Agent Orange. Χρησιμοποιήθηκε από το 1965 έως το 1970 και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου 45.677.937 λίτρα του τοξικού χημικού απελευθερώθηκαν στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Το βιολογικό προϊόν του "Agent Orange" δεν είναι άλλο από αυτό που αργότερα έγινε γνωστό ως "διοξίνη". Αυτή επηρέασε άμεσα τον πληθυσμό του Βιετνάμ, καθώς εισήλθε στις τροφικές αλυσίδες, προκαλώντας γενετικές ανωμαλίες, καρκίνους και άλλες θανατηφόρες παθήσεις από τις οποίες υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι μέχρι και τις μέρες μας.
Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό του Βιετνάμ, τουλάχιστον 1 εκατ. άνθρωποι στην χώρα έχουν κάποια αναπηρία ή άλλα προβλήματα υγείας που συνδέονται με το Agent Orange:
Οι ίδιες εταιρίες χημικών που σήμερα αντιμετωπίζουν τις νομικές κινήσεις της κυβέρνησης του Βιετνάμ, συμφώνησαν το 1984 να αποζημιώσουν βετεράνους στρατιωτικούς από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία που πολέμησαν στο Βιετνάμ την περίοδο 1961-1972. Τότε, η αποζημίωση προς στρατιωτικούς που ισχυρίστηκαν πως αυτοί ή τα παιδιά τους επηρεάστηκαν από το Agent Orange, έφτασε τα 180 εκατ. δολάρια - η μεγαλύτερη αποζημίωση στην ιστορία.
Monsanto σημαίνει πόλεμος
Υπό την προστασία κυβερνήσεων και λομπιστών, η Monsanto είναι ίσως ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός εγκληματίας της ιστορίας, εδώ και πάνω από ένα αιώνα. Όποτε υπήρξε η ευκαιρία κέρδους, ο γίγαντας ήταν παρών με τις τοξικές, παρά φύσιν τεχνολογίες του. Και όταν τα τοξικά χημικά προϊόντα του δεν γίνονται όπλα, τότε αυτά συνεχίζουν ακάθεκτα την καταστροφική τους δράση σε άλλα πεδία: στα χωράφια, στην υγεία, τη δημοκρατία.
Τα μονοπώλια που έχει καταφέρει να δημιουργήσει η Monsanto, δυστυχώς δημιουργούν προτετελεσμένα γεγονότα, οδηγούν πολιτικές και νομοθεσίες κομμένα και ραμμένα στο να προστατεύουν ακριβώς τα ίδια τα μονοπώλια.
Όμως ο κόσμος ξυπνάει...

Ετικέτες: