ενδείξεις - αντενδείξεις

πρός τό δεῖν οὕτωΠροηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε
ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ: πέρασε σήμερα και τυπικά Εκεί που είχε κατορθώσει από νέος δεκαεννιά χρονών κατ' ουσίαν να βρίσκεται: στην Ιστορία. / του Κώστα Χατζηαντωνίου

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020 0 comments
ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ

«Γαιότοποι του Αιγαίου/ όπως τους γράφει η θάλασσα, η αίσθηση στο φως,/ του γεννηθέντος ου ποιηθέντος, η τέχνη του στιχουργού,/ του χτίστη, του μύστη της πέτρας...». 
Ένας από τους μεγάλους Έλληνες πέρασε σήμερα και τυπικά Εκεί που είχε κατορθώσει από νέος δεκαεννιά χρονών κατ' ουσίαν να βρίσκεται: στην Ιστορία. 
Ας είναι ελαφριά η πέτρα της μνήμης που θα τον σκεπάσει, σαν πέτρα από τους παραπάνω στίχους του, από τα "Κυκλαδονήσια" που έγραψε, ειδοποιώντας μας όλους, τι είναι πραγματικά το Αιγαίο, αυτός που γεννήθηκε στο κέντρο του:
«Σε παρέσυρε ο τίτλος, αγαπητέ αναγνώστη. Να ξεφύγεις ήθελες με μιαν εκδρομή στα Κυκλαδονήσια κι ήρθες ανίδεος για την τρικυμία που σε βρήκε. Λαχταρούσες οράματα και μύθους, ηρεμία και ησυχία. Σε πότισα με το φαρμάκι του πόνου. Όταν οι βολές του θανάτου θερίζουν τα νιάτα, όλοι μένουν άλαλοι, τα σήμαντρα ηχούν και οι εκτελεσμένοι φωνάζουν, κραυγάζουν “όχι άλλο αίμα, το δικό μας ας είναι το στερνό”... Τώρα που ξημερώνει κι οι μυροφόρες έρχονται ν’ απαλύνουν τον πόνο, προβάλλει μέσ’ απ’ τα σύννεφα ο νήλιος. Να τα όλα τα νησιά, που, κι αν τα πνίξει η θάλασσα, πάλι θα μείνουν στην ιστορία, γεννήτορες πολιτισμού».
Ετικέτες: