ενδείξεις - αντενδείξεις

πρός τό δεῖν οὕτωΠροηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε
Πατρίτσια Αδαμοπούλου: Τα νέα Τοπικά Χωρικά Σχέδια - για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της περιοχής ενός πρωτοβάθμιου ΟΤΑ.

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Πέμπτη, 9 Μαΐου 2019 0 commentsΗ ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής στις 19.4.2019 αναφορικά με τα νέα Τοπικά Χωρικά Σχέδια (ΤΧΣ) απευθύνεται στους ΟΤΑ με στόχο να εκπονήσουν εντός των επομένων 4-5 χρόνων νέα ΤΧΣ.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου αφορά την εξασφάλιση χρηματοδοτικού εργαλείου καθώς το πλαίσιο έχει ήδη τεθεί με τον Νόμο 4447/2016 όπως συμπληρώθηκε με το Προεδρικό διάταγμα 90/2018.
Τα ΤΧΣ αποτελούν ένα σύνολο κειμένων, χαρτών και διαγραμμάτων με τα οποία καθορίζονται το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, οι χρήσεις γης , οι όροι και περιορισμοί δόμησης καθώς και κάθε άλλο μέτρο που απαιτείται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της περιοχής ενός πρωτοβάθμιου ΟΤΑ. Αποτελεί δηλαδή κάτι σαν το «Σύνταγμα» του Δήμου και συνδέεται απόλυτα με την προοπτική της οικονομικής ανάπτυξής του (αγροτική, τουριστική, ενεργειακή κ.λ.π).
Είναι σημαντικό ότι για την εκπόνηση αυτών των μελετών έχει εξασφαλιστεί δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Τη διαχείριση του έργου αναλαμβάνει το Πράσινο Ταμείο ενώ οι Δήμοι που θα ενδιαφερθούν θα συνάπτουν σύμβαση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να λάβουν τη χρηματοδότηση και να προχωρούν το διαγωνισμό για τη μελέτη και εκπόνηση του ΤΧΣ τους.
Το δάνειο θα αποπληρώνεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ως επιχορήγηση, εφόσον το έργο του Δήμου ολοκληρωθεί εντός 34 μηνών από την ημερομηνία ανάθεσης της μελέτης.
Η προοπτική αυτή αποτελεί τεράστια ευκαιρία αλλά και πρόκληση για την μελλοντική ανάπτυξη κάθε Δήμου.
Αλήθεια πότε συζητήθηκαν στο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας οι προβλέψεις του Νόμου 4447/2016 και του ΠΔ του 2018;
Έγινε κάποια εκτίμηση για τα υπάρχοντα πολεοδομικά σχέδια, πως επηρεάζονται και αν χρειάζεται αναθεώρησή τους;
Το μόνο που ακούω από στόματα Αυτοδιοικητικών παραγόντων είναι ότι περιμένουν την απάντηση της Περιφέρειας.
Αλήθεια για πόσο καιρό;
Τέλος, δεν θα ήθελα να αναφερθώ στην αμφισβήτηση που εισέπραξα από συγκεκριμένο υποψήφιο Δήμαρχο, ο οποίος μάλλον δεν ήταν ενημερωμένος παρά την επαγγελματική του ιδιότητα, όταν αναφέρθηκα σε αυτή την κοσμογονική κατά τη γνώμη μου απόφαση, στη συζήτηση που έγινε στο Δερβένι στις 30.4.2019.
Θέλω όμως να τονίσω ότι η εμπλοκή με τα Δημοτικά ζητήματα δεν είναι εύκολο πράγμα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαντλείται στις δημόσιες σχέσεις των δημοτικών συμβούλων και τις εξυπηρετήσεις των «δικών μας». Χρειάζεται ενημερωμένους ανθρώπους , με άποψη, αφοσίωση, γνώση και εμπειρία.
Εμείς μπορούμε.
Πατρίτσια Αδαμοπούλου
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος των Ενεργών Δημοτών
με επικεφαλής τον Επαμεινώνδα Κατσούλα

Σχόλια
  • Stathis Semitelos Επιτέλους !!! Να και κάτι που ξεφεύγει από την αοριστία και την γενικότητα ή την κυριαρχούσα δημοτικοβλακοληψία!! Μπράβο.